Annons

Nytta med jogginturen

Ladda luren med dojan

Vibram har fixat en sko som genererar ström nog att ladda telefonen.

Publicerad Uppdaterad

Kinetisk energi är en skojig del av teknikvärlden. Gör det du gör ändå varje dag, och det resulterar i att manicker du använder håller sig vid liv. Vi har sett tekniken i praktiken i ett par olika armbandsur genom åren, men hittills har mer strömkrävande enheter inte riktigt blivit lika vanliga, snarare något som dyker upp i konceptformat då och då.

Det vill Vibram ändra på (som de senaste åren mest gjort sig känd för sulorna till barfotaskor, en trend som inte riktigt ville leva vidare). De har, tillsammans med italienska Centro, utvecklar skosulan Hero med inbyggd mobilladdare som bygger på kinetik.

Vibram har licensierat tekniken från amerikanska Instepnanopower (för att enkla namn är för mesar) och standardeffekten du får ut av det hela är en watt (det kan gå upp till tio eller femton watt, men gissningsvis bara under de tillfällen du springer i en nedförsbacke jagad av en förbannad älg). I sulan finns även ett batteri inbyggt, för en sladd från din sko till din telefon vore ganska obekvämt, på fyra wattimmar. Kort och gott behöver du en fyratimmarspromenad för att ladda batteriet för att sedan kunna nödladda luren med det. Just som reservladdning för telefonen kan det däremot vara en ganska smart idé.

Med så pass exakt data för det hela låter det ju såklart som att sulan är klar för massproduktion och att släppdatum och pris är näst på schemat. Tyvärr landar även det här projektet i konceptträsket än så länge, så varken pris eller släppdatum finns att få. Däremot ligger det på nivå att Vibram letar partners för att få ut den nya sulan på marknaden, så än lever hoppet.