Snabb uppkoppling och retinaskärm

Lanseringen av nya Ipad minut för minut

Apples nya Ipad har 4G och en ny skarp retina-skärm. Till Sverige kommer nya Ipad 23 mars. Vi följde lanseringen minut för minut. Läs den i efterhand här.

Publicerad Uppdaterad

Presskonferensen i Yerba Buena Center for the Arts i San Francisco inleddess klockan 19 och det har i förhandsspekulationerna nämnts att en ny Ipad ska lanseras med 4G och skarpare skärm. Det talas om att det här ska vara den största uppdateringen hittills av Ipad och att den begränsade uppdateringen Ipad 2 innebar skulle vara blygsam i jämförelse. Att döma av leveransstatus för Apple TV kan det vara dags för en ny version även av den enheten ikväll. På mjukvarusidan väntar man sig att version 5.1 av iOS visas upp och kanske får vi till och med en förhandstitt på vad som väntar i nästa stora uppdatering till iOS 6.0. En ytterligare spekulation om den nya verisonen av Ipad gäller att den skulle ha en ny typ av skärm som förutom att den är skarp och högupplöst även ger feedback så man kan känna och får bekräftelse på att man tryckt på skärmen.

18:58 Journalisterna på plats är insläppta och väntar nu bara på att presentationen ska inledas klockan 19.00

19:00 Tim Cook Apples vd kommer ut på scenen. Han börjar att prata om vad han kallar "the post-pc revolution", alltså den våg av surfplattor som Ipad givit upphov till och den starka ställning produkten fått.

19:01 Med Ipad, häbdar han, har man skapat en ny bild av bärbara datorer; att de ska vara mycket mer portabla och betydligt lättare att anävnda.

19: 02: Apple har flera olika enheter som rider på den här post-pc-vågen säger Tim Cook och Ipod, Iphone och Ipad stod tillsammans för 76 % av Apples vinst.

19:03 Apples lanseringar inleds ju alltid på det här sättet att man redogör för hur fantastiskt bra det gått den senaste tiden och lyfter fram positiv statistik, som hur många nya butiker man öppnat och hur framgångsrik man varit. De tunga lanseringarna kommer först en dryg halvtimme in i presentationen, men det står ju redan ganska klart att ikväll handlar det im Ipad.

19:08 Tim Cook berättar nu att version 5.1 av iOS finns tillgängligt redan idag. En av nyheterna är att Siri kommer på japanska. Tim Cook berättar även att Icloud idag har mer än 100 miljoner användare.

19:12: Ryktena stämde. En ny version av Apple TV med ett nytt gränssnitt saläpps nu. Stödjer 1080p, liksom filmerna i Itunes Store nu gör. Den har även stöd för Bildström så man kan se sina bilder fårn IPhone lätt på sin TV.

19:15 När du spelar filer så lär sig Itunes Stora vad du gillar och rekommenderar filmer.

19:16 Priset för nya Apple TV är 99 dollar i USA och där ska den finnas nästa vecka klar att köpa.

19:17 Nu dags att prata Ipad. För att kunna skapa en helt ny prylkategori som man nästan gjort med Ipad så saäger Tim Cook att den måste vara bäst på i alla fall en del saker du gör med den. Läsa e-post, läsa böcker och surfa på webben till exempel.

19:20 200 000 appar finns nu tilgängliga särskilt anpassade för Ipad. Hur går det om den nya Ipaden har betydligt mer högupplöst skärm?

19:21 Tim Cook visar Twitter på en Samsung-platta och klagar över hur det ser ut.

19:22: NY IPAD! Och den har retina-skärm som ryktena förutspådde.

19:26 Phil berättar att upplösningen är 2048 x 1536 pixel, betydligt bättre än den stora skärm han står framför.

19:27 Pixeltätheten på nya Ipad är 264 pixel per tum och enligt Apples egen definition av vad Retina-skärm är så blir det tilräckligt tätt för att man inte ska kunna urskilja enstaka pixel när man håller den på "normalt avstånd" från ögonen. Processorn för att driva det här kallar Apple för A5X, där X ska stå för quad-core grafik, betydligt bättre gratikprestanda alltså.

19:30 kameran i nya Ipad är en iSight-kamera som Apple kallar dem med möjlighet att spela in film i full-HD. För stillbilder har den 5 megapixel, autofokus, ansiktsigenkänning och bildstabilisering.

19:32 Den fjärde funktionen Phil berättar om är möjligheten att diktera, alltså att man akn prata och Ipad skriver vad du sagt, men inte Siri som det verkar.

19:33: 4G, ja nya Ipad är Apples första med 4G LTE. Ett stort stegt jämfört med Ipad 2. Apple anger maxhastigheten till 72 Mbit/s jämfört med 7,2 Mbit/s för Ipad 2. Utöver 4G har nya Ipad även stöd för turbo-3G upp till 21 Mbit/s när du inte har 4G-täckning.

19.39: Enligt Phil stödjer nya Ipad flest band (det handlar om frekvensband), men det krävs två olika verisoner för de olika 4G-näten i USA säger han.

19:40 Batteritiden ska vara 10 timmar och 9 timmar om du är uppkopplad via 4G. 9,4 mm tjock är plattan och amerikanska priserna är 499, 599 och 699 dollar för 16, 32 respektive 64 GB lagring. 4G-modellerna kostar 629/729/829 dollar. Vad detta innebär i Sverige återstår att se.

19:43 16 mars, fredag nästa vecka kommer nya Ipad till USA, Kanade, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Schweiz, Japan, Hong KOng, Singapore och Australien.

19:44 Till Sverige kommer nya Ipad 23 mars.

19:46 För att appar ska kunna dra nytta av den nya skärmupplösningen måste de anpassas, men alla appar Apple skickar med är givetvis uppdaterade för att dra nytta av skärmen redan.

19:55 Flera nya appar. Officeprogrammen Pages, Keynote och Numbers uppdateras liksom Garageband och Imoviw. En ny app är Iphoto för Ipad som ska göra det enkelt att bläddra igenom och redigera sina bilder.

20:09 Nya Iphoto för Ipad har många funktioner och det är en lång demo med olika penslar, effekter förbättringar av bilderna och andra möjligheter att bland annat beskära och dela med sig av bilderna när man är nöjd.

20:13 Amerikanska priset för IPhoto är 4,99 dollar och den ska finnas att ladda ner redan idag till Ipad. Borde innebära ett svenskt pris kring 40 kr.

20:15 Nu visas reklamfilmen för nya Ipad. Det verkar alltså som den helt enkelt heterdet och varken Ipad 3 eller Ipad HD som det ryktades om tidigare.

20:20 Amerikanska priset på Ipad 2 sänks med 100 dollar till 399 dollar för 16GB med wlan. Motsvarande med 3G också är 529 dollar. Liknande prissänkningar kommer säkert även til Sverige och Ipad 2 kommer att fortsätta tillverkas bekräftas på scenen.

20:24 Tim avslutar presentationen med att tacka medarbetarna och berätta att det finns mycket att se fram emot under 2012. Vågar vi gissa på en tv från Apple bland annat?