Annons

Att hålla koll på inför det kommande året

Lista: 10 viktigaste mobiltrenderna 2016

Analysföretaget Gartner har satt ihop en lista med 10 mobiltekniker som alla it-företag bör hålla koll på under nästa år.

Publicerad Uppdaterad

1. Appar till flera plattformar
För att lyckas måste organisationer ta fram verktyg för apputveckling till de tre största mobila operativsystemen, det vill säga Android, Ios och Windows. Det är också viktigt att säkerställa att ens tjänst är kompatibel med flera olika plattformar (native, hybrid och den mobila webben). 

2. HTML 5 mognar
Den nya HTML-standarden växer snart sina barnsjukdomar, vilket kommer att göra den oundgänglig för alla som vill utveckla tjänster för flera plattformar.

3. Satsa på användarupplevelsen
I och med att konkurrensen hårdnar blir det allt viktigaste att just ditt företags app sticker ut. Ledande apputvecklare satsar på att ge sina användare en ”exceptionell upplevelse”. För att lyckas med det behöver man vara öppen för testa olika tekniska lösningar och metoder - exempelvis gränssnitt i appen som tilltalar den lekfulla sidan hos användarna, eller som använder spelelement för att motivera dem att fortsätta bruka tjänsten.

4. Mer noggranna positioneringssensorer
I dag använder appar bland annat wifi, ultraljudssändare eller blåtand för att bestämma inomhusposition. På sikt kommer nya tekniker för ”det smarta hemmet” - exempelvis när det gäller belysning - bli allt viktigare. Kombinationen av sensorer som kan avgöra exakt var du befinner dig tillsammans med mobila appar kommer leda till en helt ny generation av personliga tjänster i hemmet, förutspår Gartner.

5. Wearables
Smarta mobiltelefoner kommer att bli till en slags hubb för ett nätverk av kroppsburna enheter som exempelvis smarta klockor, hälsoarmband och sensorer i kläderna. Dessa prylar kommer sedan att kommunicera med telefonen via appar, där användarna kan ta del av insamlad data från aktiviteter from sport, hälsa och andra fritidsintressen.

6. Nya wifi-standarder
Framväxande standarder som till exempel 802.11ac kommer att öka prestandan i trådlösa nätverk, vilket i sin tur gör wifi-tekniken mer relevant att använda till appar för exempelvis telemetri (fjärrmätning) och positionering. De nya standarderna kommer också driva på behovet av en uppdaterat eller en helt utbytt wifi-infrastruktur inom många organisationer.

7. Mobilhantering inom företag
När mobilen blir en allt viktigare del av en organisations verksamhet ökar också behovet av företagslösningar för mobilhantering. I framtiden kommer så kallade enterprise mobile management-verktyg (”emm”) att mogna och användas för allt från att rulla ut säkerhetsuppdateringar till att dela ut filer till företagets mobiler, surfplattor och datorer på ett tillförlitligt vis.

8. Smarta prylar med mobiluppkoppling
Till år 2020 kommer Internet of things-revolutionen innebära att ett teknikintresserat hushåll har flera hundra smarta prylar hemma - exempelvis intelligenta hushållsmaskiner, sportprylar samt lampor och eluttag som går att styra. Navet i allt detta blir mobilen eller surfplattan, som används för att kontrollera merparten av IoT-prylarna.

9. 4G vidareutvecklas
Mobilstandarder som Long Term Evolution (LTE), i folkmun 4G, och uppföljaren LTE Advanced - eller supersnabbt 4G - möjliggör en mer effektiv användning av spektrum. Följden av det blir att hastigheterna för mobilsurf närmar sig gränsen kring 1 gigabyte per sekund, i alla fall rent teoretiskt. På sikt kommer det att driva på utvecklingen av nya tjänster från operatörerna - exempelvis LTE Broadcast, som kan används för att sända dataintensiv trafik som video till många samtidigt utan att nätet överbelastas.

10. Mätverktyg allt viktigare
Betydelsen av tillförlitliga mätverktyg - Application Performance Monitoring (APM)- kommer öka när företag behöver kunna säkerställa att deras appar fungerar optimalt tillsammans med olika operativsystem,  nätverk och mobilmodeller.

Källa