Läs testet

Smarta hemmet

Hybridplattor för hela slanten

Lista: Nya surfplattor med Windows 8

Lanseringarna fortsätter på IFA 2012. Ett intressant tillskott i teknik-floran är Windows 8-surfplattorna från Dell, Asus, Samsung och HP.

Publicerad:

30 aug 2012 - 15:43

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Surfplatta - eller ultrabook? I dag introducerade Dell sin modell XPS Duo 12, vilket är en så kallad konvertibel ultrabook som har Windows 8 som operativsystem och drivs med hårdvara från Intel (upp till Core i7)

XPS Duo 12 från Dell

Enheten kommer med en pekskärm på 12,5 tum (upplösning i full-HD enligt tillverkaren). Skärmen ska vara tillverkat Corings omtalade och tåliga Gorilla Glass. 

XPS Duo 12 är konvertibel på så sätt att skärmen sitter fast med gångjärn i en slags stöllning. Detta gör att den både kan användas som bärbar dator med tillhörande tangentbord och styrplatta - och dessutom fungera som surfplatta om du snurrar på skärmen. 

I en kort presentation på IFA 2012 berättade Dell att XPS Duo 12 är tillverkad i ett skal av aluminium och kolfiber.

Enligt uppgifter från tillverkaren väntas XPS Duo 12 finnas tillgänglig "när Windows 8 finns tillgängligt i slutet av oktober".

Även Asus hoppar på Windows 8-tåget, och gör det med besked. På torsdagen gick tillverkarna ut med två nya lanseringar:  Asus Vivo Tab och Asus Vivo Tab RT.

De två nykomlingarna har tidigare gått under projektnamnen Asus Tablet 810 och Asus Tablet 600.

Vi ska börja med att titta på värstingmodellen, Asus Vivo Tab. Innanför det påkostade skalet hittar vi "nästa generations" Intel Atom-processor, 2 GB i RAM och 64 GB:s lagringsutrymme på vad Asus kallar för ett "embedded multimedia card" - ett inbäddat multimedia-kort. 

Asus nya värstingmodell Vivo Tab

Skärmen på Vivo Tab är av typen Super IPS+ och ska en upplösning på 1 366 x 768 pixlar. Enheten lanseras även med en stulus-penna med 1024 nivåers känslighet via Wacom Digitizer. Dessutom ska Vivo Tab klara av att registrera tio fingrar samtidigt på skärmen.

Vivo Tab visades upp med en dockningstation som bjuder på ett QWERTY-tangentbord, styrplatta, två USB-portar och ett sekundärt batteri. Enheten har en tjocklek på 8,7 mm och en vikt på 675 gram. 

Lansering väntas vara aktuell i slutet av oktober, då i samband med att Windows 8 släpps.

Asus passade även på att lansera en ARM-baserad surfplatta på 10.1-tum. Precis som storebror Vivo Tab har Vivo Tab RT en Super Ips-skärm (upplösning 1 366x 768 pixlar). 

På hårdvarufronten finner vi en Tegra 3-processor från Nvidia med 2 GB i RAM och ett lagringsminne på 32 GB. Även Vivo RT har fått ett "embedded multimedia card". Enheten kommer dessutom få en dockningstation med tangentbord, USB-anslutning och extra batteri. I övrigt är surfplattan försedd med NFC-teknik.

ARM-baserade Vivo Tab RT från Asus

Släppdatum för Vivo Tab RT ser ut att bli samtidigt som Vivo Tab.

Sydkoreanska Samsung lanserade också två nya hybrid-plattor med Windows 8.

Det utbyggbara plattorna har fått namnen Samsung Series 7 och Samsung Series 5. På den globala marknaden kommer dessa två modeller dock döpas om och införlivas i Ativ-serien. Men till skillnad från Samsung Avit Tab - som körs med Windows RT - använder dessa två plattor Windows 8 som operativsystem. Detta innebär att du bland annat att du har möjlighet att använda dina gamla Windows 7- eller XP-program på hybridplattorna. 

Båda enheterna kommer att ha skärmpaneler på 11,6 tum, som har stöd för multitouch med upp till tio fingrar. Då detta handlar om så kallade "hybrid-plattor" har båda modellerna även dockningsstation med tangentbord.

Den största skillnaden mellan de två modellerna är var som finns på insidan. Ativ Smart PC Pro (även känd under namnet Series 7) drivs av en Intel Core i5-processor med 4 GB RAM, samt en solid state-hårddisk på 128 GB. 11,6-tums skärmen ska ha full hd-upplösning. Hybridplattan väger in på 884 gram utan dockningsstionen och 1,6 kilo tillsammans med den. Enligt uppgifter har den en batteritid på 8 timmar.

Ativ Smart PC Pro

Tittar vi istället på Ativ Smart PC (även känd under namnet Series 5) så levereras med den Intels senaste Atom mobile-processor som går under namnet Clover trail.  Ativ Smart PC är även utrustad med 2 GB RAM och en solid state-disk på 64 GB. Skärmens upplösning matchar inte Ativ Smart PC Pro:s fullt ut - istället ligger den på 1 366 x 768 pixlar.

Ativ Smart PC från Samsung

Ativ Smart PC Pro levereras med en dockningsstation med ett tangentbord. När det gäller Ativ Smart PC kommer man få möjlighet att köpa enheten utan tangentbord.

I fråga om nätverkanslutningar är båda modellerna försedda med stöd för såväl 3g som LTE. I nuläget vet vi dock inte vilka svenska LTE-frekvenser som hybridplattorna stöder.

När det gäller andra anslutningar är Ativ Smart PC Pro och Ativ Smart PC begåvade med Wi-Fi 802.11 (a/b/g/n), Bluetooth 4.0, samt plats för microSD-kort. Dockningstationerna har två USB 2.0-portar och en miniHD-port. Ativ Smart PC Pro har också en port för USB 3.0.

Båda plattorna har utrustats med Samsungs S Pen, som vi tidigare har sett tillsammans med Galaxy Note. Enligt företaget kommer det finns en Windows 8-version av S Note-appen på båda surfplattorna.

Prisläge och släppdatum för båda modellerna i Sverige är oklart just nu. 

Men hybridfesten är inte över här. HP kastar sig också in i leken med sin Envy X2, som bjuder på Windows 8 Pro, IPS-skärm på 11, 6 tum (400 nits ljusstyrka).  Envy X2 lanseras även med en dockningsstation. Plattan har en vikt på 680 gram och tillsammans med dockan väger hela enheten 1,5 kilo. Med i paketet finns även ljud från Beats Audio, NFC och en kamera på åtta megapixel.

HP Envy X2, med en IPS-skärm på 11,6 tum

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • IFA 2016

  En ny Nubia-mobil ska enligt företaget inbjuda användarna till att ”drömma utan gränser”.

  23 aug 2016 - 16:36
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15
 • Android Nougat släpps nu

  Den skarpa versionen av Googles senaste operativsystem skickas ut från och med idag.

  23 aug 2016 - 10:35

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Android 6.0.1

  Nu har Oneplus äntligen släppt en ny version av företagets Oxygen-mjukvara som bygger på Android version 6.0.1.

  23 aug 2016 - 08:00
 • 10 nanometer

  Chipptillverkaren Intel har ingått i ett licensavtal med konkurrenten ARM som innebär att Intel ska börja producera ARM-chipp i sina fabriker.

  22 aug 2016 - 15:38
 • Gårdagens topplurar

  Enligt Reuters ska den sydkoreanska mobiltillverkaren ha ett program i görningen som ska återsälja inbytta toppmobiler till ett lägre pris.

  22 aug 2016 - 13:54
 • Luftslott?

  En undersökning av ett internt dokument skapar tvivel kring Cyanogens uppgifter om antalet aktiva användare.

  19 aug 2016 - 16:46
 • Bättre än vi trodde

  En del egenskaper har vi redan konstaterat vid lanseringen i London, men Samsung har redan gjort Note 7 bättre.

  19 aug 2016 - 15:30
 • Plattan som lägger sig platt

  Tangentbordsstället är inte väl konstruerat. Det är synd, för i övrigt imponerar Huawei Matebook.

  19 aug 2016 - 13:12

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!