Annons

5 gånger starkare

Ljudchipet som får mobilen att låta mer

En ny typ av ljudchip ska göra det möjligt att få betydligt kraftfullare ljud än idag ur mobilernas små högtalare.

Publicerad Uppdaterad

Genom att hela tiden ligga strax under gränsen för av vad högtalaren tål ren och samtidigt anpassa sig till omgivningen och vilket ljud som faktiskt kommer ut från högtalaren menar tillverkaren NXP att deras nya ljudcip för mobila enheter kan göra telefonhögtalare upp till fem gånger kraftfullare.

Ljudchipet NXP TFA9887 ska bland annat klara av att hålla koll på hur membranet i högtalare rör sig och därför kunna förstärka ljud med olika frekvenser olika mycket baserat på om högtalaren närmar sig gränsen för att skadas. NXP menar att det ger betydande fördelar framför att förstärka ljudet på ett sådant sätt att man aldrig, oavsett frekvensområde, kommer i närheten av högtalarnas maximala belastning. 

Den nya lösningen ska även kunna känna av temperaturen i högtalaren och anpassa uppspelning av ljud så att det alltid kan maximeras även om telefonen ligger i ett varmt utrymme. Enligt NXP ska tekniken även kunna anpassa sig till om högtalaren fått en mindre skada eller försämrad prestanda av långvarigt användande.

NXP TFA9887 ska dessuton kunna känna av om öppningen framför högtalaren är blockerad, till exempel om telefonen ringer när den är nedstoppad i en väska eller ficka.