På 1800 MHz-frekvensen

LTE för Iphone och Ipad testas

Just nu genomför Net4Mobility, Telenors:s och Tele2:s gemensamma nätbolag, tester av LTE/4G på 1800 MHz-bandet, som Iphone 5 och Ipad 4 har stöd för.

Publicerad Uppdaterad

När Iphone 5 lanserades i höstas blev många besvikna på att telefonen inte har stöd för de LTE/4G-frekvenser som används i Sverige.

Det fanns dock en öppning för att man skulle kunna använda 4G med en Iphone i Sverige. Tre operatörer - Telia, Tele2 och Telenor, har köpt 4G-licens för 1800 MHz-bandet, som Iphone 5 och nya Ipad (4:e generationen) fungerar med.

Sedan en tid tillbaka har Net4Mobility - Telenors och Tele2:s gemensamma nätbolag - testat LTE/4G på frekvensen 1800 MHz.

- Exakt när vi började våra tester kan vi inte gå in på. Men jag kan berätta att vi testar detta på ett begränsat antal platser i Sverige, säger Andreas Hamrin, presschef hos Telenor. 

"Endast ett antal basstationer"

Enligt Telenor genomförs testerna inte med någon bred täckning. Istället är  detta kopplad till ett antal enstaka basstationer med begränsad radie. Detta är heller inte något egentligt kundtest utan genomförs av en grupp nätverkstekniker. Men Telenor utesluter inte att vissa kunder kan komma åt LTE-frekvensen.

När kan det bli aktuellt att denna tjänst släpps för alla kunder?

- Det är för tidigt att säga, och beror på utfallet av våra tester, säger Andreas Hamrin.

Hur har era tester gått än så länge?

– Vi är i ett för tidigt skede för att utvärdera testerna. Men jag kan säga att det känns väldigt spännande. Vi hoppas på ett bra utfall, inga skulle bli gladare än vi och våra kunder, säger Andereas Hamrin till Mobil.se.

Telia: Apple-uppdatering krävs

Även Telia har har licens för 4G i 1800 MHz-bandet. Men det betyder inte per automatik att Telia-kunder med Iphone 5 kommer att kunna tillgång till 4G när operatören tar frekvensbandet i bruk.

- Bara för få hela bilden klar: vi kan bygga på 1800 MHz-bandet, men det finns ingen tidsplan för det just nu. Tanken är att vi ska använda bandet för att förstärka täckningen på vissa orter. Det är viktigt att poängtera att detta inte betyder att LTE/4G plötsligt kommer att fungera med Iphone 5, säger  Nicholas Rundbom, pressansvarig för mobilitetstjänster på Telia.

Enligt Nicholas Rundbom behövs det en uppdatering från Apple för att LTE ens ska fungera med Iphone eller Ipad i Sverige.

Vad är detta för slags uppdatering? Handlar det om mjukvara?

- Vad jag förstår är det en mjukvaruuppdatering, men poängen är att det är Apples beslut om Iphone 5 ska få LTE-stöd i Sverige. Vi ser Iphone 5 som en 3G-mobil. Först när - och om - Apple lanserar en ny telefon med stöd för de frekvensband som vi huvudsakligen använder för 4G (800 MHz och 2 600 MHz, reds anmärk.), kommer vi på Telia betrakta det som en 4G-telefon, säger Nicholas Rundbom.

Källa

Ios-enheter med 1800 MHz-stöd

Iphone- och Ipad-modeller har olika stöd för LTE/4G beroende på om du har löpt dem i USA eller Europa.

För att kunna använda 4G på din Iphone 5 måste den ha modellbeteckningen Model A1429. När det gäller nya Ipad (fjärde generationen) och Ipad Mini ska dessa ha modellbeteckningarna Model A1460 och Model A1455.