Expert sägs ta över

“Media Markt lämnar Sverige”

Hemelektronikkedjan sägs lämna Sverige. Expert ska ta över varuhusen.

Publicerad Uppdaterad

Uppdatering: I ett senare uttalande till SvD har Experts koncernchef dementerat uppgifterna och säger att Expert inte kommer att köpa Media Markts butiker.

Det ser ut som om norska Expert tar över Media Markts varuhus när den tyska kedjan lämnar Sverige efter många år av förluster. Sedan tidigare har Expert i Norge aviserat att de ska göra en comeback på den svenska marknaden med webbhandel under varumärket Power. Nu säger källor till branschtidningen Market att Media Markt som en del i en bolagsöversyn inför kommande börsintroduktion lämnar Sverige. Bolaget själva har inte bekräftat uppgifterna, men enligt källor till Market är avtalet underskrivet och innebär att Expert under varumärket Power tar över alla Media Markts 27 varuhus i Sverige.

Det har tidigare varit känt att Power skulle introduceras i Sverige inledningsvis som webbutik för att sedan komplettera med fysiska butiker. Nu ser det konceptet alltså ut att få en påskyndad lanseringsplan. 

Elva år av förluster
Media Markt introducerades på den svenska marknaden 2006 och har sedan dess gjort en samlad förlust i Sverige på cirka tre miljarder kronor. Spekulationer om bolagets strategi har därför kommit och gått. Det som just nu gör att Media Markts situation förändrats är att bolagets ägare planerar en börsintroduktion av sina hemelektronikkedjor och därför vill snygga till siffrorna genom att göra sig av med verksamheter som går med förlust. Till Market har Media Markt i Sverige hänvisat alla frågor till ägarbolaget i Tyskland som i sin tur svarar att de inte kommenterar rykten.

Power tar över
Expert försatte sin svenska verksamhet i konkurs 2012, men planerar alltså en comeback under namnet Power som man redan använder i Danmark och Finland. Power ska ha ett koncept som liknar Media Markts och Elgigantens med låga priser och butikslägen i både stadskärnor och utanför städer.

Källa