Microsoft Lumia 535

Microsofts första Lumia lanserad

Lumia 535 är Microsofts första Lumia och den ser ut att bli riktigt prisvärd.

Publicerad Uppdaterad

Har du följt utvecklingen för Nokias Lumia-familj av telefoner så känner du igen en hel del när Microsofts första Lumia utan varumärket Nokia nu släpps, men det betyder inte att Microsoft Lumia 535 för den skull saknar överraskningar. 

Framförallt tycks det bli en väldigt prisvärd telefon. Vi ser den som en efterföljare till redan prisvärda Nokia Lumia 530 och eftersom prislappen på Lumia 535 ska hamna kring 1300 kronor imponerar specifikationerna.

Med sitt arbetsmine på 1 GB och lagringskapacitet på 8 GB står Lumia 535 för uppgraderingar på flera områden jämfört med sin föregångare. Konstigt vore väl annars, men vi har även avancemang i form av skärmstorlek och kamera. Kamerorna i Microsoft Lumia 535 är båda på fem megapixel. Den bakre har både fotolampa och autofokus, men även kameran för självporträtt har alltså fem megapixel och dessutom vidvinkel för att få med lite mer av motivet.

Femtumsskärm Skärmen i Lumia 535 är på fem tum vilket så klart är en fördel om du ska se på filmklipp eller foton, men även när du surfar eller läser e-post. Det ger ju även mer plats för tangentbordet när du ska skriva och upplösningen på skärmen helt okej med sina 540 x 960 pixel.

Liksom andra mobiler med Windows Phone följer en hel del integrerade Microsoft-tjänster med på köpet. Utöver e-post och webbläsare som får ses som självklart finns även 15 GB onlinelagring på Onedrive för att spara till exempel foton automatiskt. Skype och Office finns visserligen till andra operativsystem också, men är här installerade från start. 

Två simkortplatser
Microsoft Lumia 535 släpps även i en version med dubbla simkortsplatser, men den versionen ser inte ut att släppas i Sverige utan vi får nöja oss med Lumia 535 med en simkortplats. Telefonen släpps på ”utvalda marknader” i november och kommer sedan till resten av världen. Vi har ännu ingen information om exakt när den börjar säljas i Sverige och Sverige hör i alla fall inte till de första länderna som får säljstart i november.

Microsoft har lagt upp en film där vi kan se ett par av funktionerna:

Fakta Microsoft Lumia 535

Mått: 140,2 x 72,45 x 8,8 mm
Vikt: 146 gram
Skärm: 5 tum, IPS, 540 x 960 pixel, 220 pixel per tum
Operativsystem: Windows Phone 8.1 med Lumia Denim 
Processor: Qualcomm Snapdragon 200 (MSM8212), 1,2 Ghz, fyrkärnig
Arbetsminne: 1 GB
Lagringskapacitet: 8 GB, samt plats för minneskort
Kamera: 5 megapixel, autofokus, fotolampa, videoinspelning i upp till 864 x 480 pixel, främre kamera på fem megapixel
Anslutningar: 3G, Bluetooth 4.0 LE, wifi
Batteritid: 13 timmars taltid, 540 timmar standby
Batterikapacitet: 1905 mAh
Pris: ca 1300 kronor