Annons

CShell

Microsofts nya mobilgränssnitt på video

Microsoft råkade av misstag släppa ut en intern arbetsversion av Windows 10 Mobile med det nya användargränssnittet CShell.

Publicerad Uppdaterad

CShell står för Composable Shell och är ännu ett viktigt steg för Microsoft mot att ha ett Windows 10 som fungerar oavsett plattform och skärmstorlek. I dag är kärnan i Windows 10 densamma på dator och mobil, men man har separata användargränssnitt. Skillnaden med CShell är att det ska kunna anpassa sig dynamiskt, vilket innebär att du ska få Windows 10-gränssnittet (och på sikt rätt och slätt fullständiga Windows 10) om du pluggar in mobilen till en större skärm, inte Continuum som är ett slags emuleringsläge som appar måste anpassas till.

Det har pratats om CShell en tid, men vi har inte sett det i praktiken förrän nu, då Microsoft av misstag släppte ut internversioner av Windows 10 till betatestare via sitt Insider-program. Windows Central högg på det och spelade in en video med en mobil med CShell.

Som väntat ser användargränssnittet ut ungefär som i dag, och det går inte säkert att säga vilka skillnader som beror på att det helt enkelt inte är färdigt, men den uppmärksamme noterar ändå att många skillnader, som till exempel notifieringsfältet, beror på att det är Windows 10:s användargränssnitt vi ser på en liten skärm, inte Windows 10 Mobile.

Än så länge verkar det inte finnas någon färdig hårdvara, en Surface Phone, som denna systemversion är tänkt för, och det är oklart om man planerar att uppdatera äldre Windowsmobiler med systemet. En tidigare läcka visade att man kapat bakåtkompabiliteten till äldre appar skrivna för Silverlight och bara kan köra universalappar. I och med chipsetet Snapdragon 835 blir det dessutom möjligt att bygga mobiltelefoner som kan köra traditionella Windowsprogram, låt vara att man förmodligen behöver ansluta en extern skärm för att upplevelsen ska vara njutbar. Men det står helt klart att Microsofts vision om en mobiltelefon som är en fullständig PC börjar vara inom räckhåll.

För den som är intresserad av detaljer i användargränssnittet i den läckta CShell rekommenderar vi Windows Centrals artikel i ämnet.

Källa