Annons

Köpråd, apptips och problemlösning

Mobil chattade om Windows Phone

Har du en Windows Phone eller planerar du att köpa en? Här kan du läsa alla de 68 frågor som Mobilredaktionen svarade på under fredagens chatt. Det handlar om allt från apptips, problemlösning, tips och köpråd till spekulationer om kommande uppdateringar och nya Windowslurar.

Publicerad Uppdaterad

Fortsatt utveckling
Andreas: Hej Har en Lumia 925 och är mycket nöjd med den, tyvärr verkar dom lokala apparna ligga efter Ios och Android, tex Sveriges radio kan man inte lyssna på poddarna i den officella appen, verkar som Nokia har försökt få med så många lokala appar som möjligt, tror ni det kommer bli mindre av detta nu när Microsoft tar över, el kommer dom jobba för att få med fler med mer funktioner? Tack för en mycket bra site :)
Erik Mörner: Jag ser inte varför Microsoft skulle vara mindre intresserade än Nokia att få Windows Phone att bli en framgång, så jag tror säkert försäken fortgår att utveckla apputbudet på lokal såväl som på global nivå.

Väntar på Black till 625
Mats F.: Varför kan inte Nokia Lumia 620 uppdateras ("Black") när alla andra modeller, som t.ex. den betydligt enklare 520 fått den för länge sedan. Det är likadant i alla andra europeiska länder, utom Finland.
Erik Mörner: Vi har inget bra svar på det, men har skickat frågan vidare till Nokia själva. De hälsar att det tyvärr inte finns något datum för när Black kommer till 625. Det är dock helt klart att även Lumia 625 ska få uppdateringen och anledningen till att den ännu inte fått det är att uppdateringar rullas ut i faser och att alla telefoner inte kan få uppdateringarna samtidigt. Det ska i alla fall, enligt Nokia, inte dröja allt för länge innan uppdateringen blir tillgänglig även för Lumia 625.

Automatisk backup
Daniel S: Svar till Henrik: Det tas backup på allt i Windows Phone 8 till ditt Microsoftkonto. Så man behöver inte vara orolig att man förlorar sms, mms, kontakter, bilder eller inställningar om man behöver byta WP8 lur. Kan ju vara bra att kunna telefonen innan man startar en chat ;)
Erik Mörner: Det har du alldeles rätt i, appen är ju ett alternativ om man så att säga vill ha både hängslen och livrem.

Ingen Swedbank i Windows Phone?
nokian: kommer Swedbanks app till windows phone
Elias Nordling: Swedbank skriver att man inte har några planer på en sådan app för närvarande. Man har inte såvitt jag kan se en mobil version av sin Internetbank heller. Vi kompletterar med läsaren Daniel S tips: Swedbank löser du denna vägen: mobilbank.swedbank.se så har du en webbapp sen klickar du på fäst på startskärmen så har du lite app känsla i det :) Enl mina svar från Swedbank arbetas det med en App men när var hur är ju en stor fråga.... Men gå in o tryck på Swedbank så kanske det går fortare!

Kalendersync mellan Apple och Windows Phone
Johan Olsson: Kan man få Iclouds kalender att synca med en Windows Phone
Erik Mörner: Ett bättre sätt är nog att lägga allt i en Google-kalender som kan synka till både Windows Phone och till Ios-enheter

Microsoftmobiler senare i år
Pär Olofsson: När ca spekuleras det att Microsoft kommer ta över Nokia ? När kommer Microsoft släppa sin första tele tror ni ? 2015 ?
Elias Nordling: Enligt de ursprungliga uppgifterna skulle affären vara klar "i början av 2014". Det är nu, det. Det skulle förvåna mig om inte de första mobilerna med Microsoft-märkning kom senare i år.

Mobil till projektor
Mats B: Jag har beställt en Nokia 1520 och ska använda den i arbetet. Går det att använda usb-kontakten för att koppla upp mot projektor för att visa ppt? Går det att köpa till en omkopplare från usb till VGA via Nokia? Har inte hittat någon info på Nokias egna sidor. Mats
Erik Mörner: Nej det enklaste är nog att använda appen Nokia Beamer, men det kräver ju att du ansluter till någon form av internetuppkopplad enhet som kan visa en webbläsare.

Snabba genvägar
John: Hur får man upp te.x flygplansläge, wifi på startskärmen?
Elias Nordling: Sök på Settings i appbutiken så hittar du ett antal appar för att ge dig startskärmsknappar för dessa funktioner. Av de jag provat gillade jag Quick Settings bäst.

Sugen på 1520
Alexander: Sugen på att införskaffa en WP phone men lite osäker om det är värt att köpa en Lumia 1520 nu eller om man ska vänta tills Nokia släpper nästa WP phone?
Elias Nordling: Om du ändå vill ha den jättestora skärmen, så köp nu. Lumia 1520 har prestanda som kommer att tillhöra toppklassen ett tag framöver, och jag tror inte man planerar att lansera en ersättare i år. Windows Phone 8.1 kommer den säkerligen att få. Om du däremot egentligen vill ha något mindre kan det vara värt att vänta. Troligen kommer en mindre version av samma telefon inom kort.

Plats för minst tre system
Elvis: Ni beskylls ofta för att favorisera ett av ""ekosystemen"" mer än andra, men jag skulle ändå vilja ha en så objektiv syn som möjligt på WP:s framtidsutsikter. Ökar det på bekostnad av de två andra stora, minskar det eller står det rent av stilla? Finns det plats för ett WP som till filosofin liknar iOS, eller tror ni det på sikt kommer bli utkonkurrerat av de ""öppnare"" Tizen, FirefoxOS, Ubuntu, eller någon av dom andra?
Elias Nordling: Just nu är det väldigt svårt att förutsäga vart Windows Phones marknad tar vägen. Det finns definitivt plats för ett tredje system, och WP är bäst positionerat för det, men sedan hamnar ju systemets framtid nästan helt och hållet i besluten från ett företag när nu Microsoft köper Nokias mobiltillverkning. Personligen tycker jag att Windows Phone är det system som är mest spännande att skriva om just nu, för att det händer så mycket där.

Tradition av bra kameror
Affe paffe päronpung: Nokias har ju en traditon av att ha mobiler med de bästa kamerorna på marknaden. Kameraegenskaperna är mycket viktig för mig vid val av mobil..Ni testade nya toppluren 1520 för ett tag sedan. (Testet fick en del kritik för att inte vara så utförligt. Något jag håller med om)... Nåväl 1520 känns väldigt spännande men kameran var inte lika bra som i tidigare Nokiamobiler, enligt testet. (Självmord av Nokia igen, att pruta på det när mobilen förövrigt verkar ha prestanda i klass med Androidvärstingar. Jag menar att de bevisligen har tekniken för att göra kameran bättre). De flesta mobilerna tar bra bilder i dagsljus tycker jag. Frågan till er är hur upplevde ni kameran i mrökare miljöer? Där jag förstått det som att 1020 klarar det bästa av alla mobiler. Hur graderar ni foton tagna med 1520? Jämfört med 1020, Z1, LG G2, ONE och 5S. Var befinner sig Nokian? (Till Nokia som förhoppningsvis följer chatten. 5-6 tum, bästa kameratekniken och vattentät. Tar ni fram en sådan modell så byter jag gladeligen ut min Z. Förra mobilen var en N8). Trevlig helg
Erik Mörner: Kameran i 1520 var inte lika bra som den i Lumia 1020, men det var ju heller ingen överraskning. Jag har full förståelse för att Nokia inte sätter en 41-megapixelssensor i alla sina telefoner. I just mörker var Z1 Compact när jag jämförde den direkt mot Lumia 1520 bättre och Lumia 1020 bäst. Lumia 1520 är dock betydligt snabbare på att ta en bild än vad 1020 är. De övriga du nämner testade jag inte vid samma tillfälle men du kan ju kolla vårt senaste mobilkameratest för lite mer information i ämnet. Trevlig helg

Ömsesidigt utbyte
CharlieDC: Vad tror ni att Microsoft kommer att kunna bidra med till Nokia? Nar ser vi första Nokialuren under Microsoft-flagg? Trevlig helg!
Erik Mörner: Den stora vinsten blir ömsesidig skulle jag säga, på samma sätt som Apple har en fördel av att kunna arbeta mer integrerat med både hårdvara och mjukvara. Jag tror att Microsoft sätter sitt namn redan på Lumiamobiler som varit planerade sedan länge och som lanseras under det kanske kommande halvåret. Sedan kommer det ta längre tid innan Microsoft och Nokia gemensamt hinner utveckla telefoner där de på allvar kan dra nytta av sina respektive fördelar fullt ut. Trevlig helg!

Söker Snapchat
Micael jigeryd: hej kan jag få snabchat till min nokia lumia 800 och hur gör jag för att få denna tjänst?
Erik Mörner: Snapchat själva har inte gjort någon egen app för Windows Phone, men det finns andra som gjort det. Testa till exempel appen 6snap

Varför svensk marknadsandel
Mårten: Jag har en fråga... Har ni några teorier kring varför det här bekväma och stilrena systemet inte har nått större utbredning i Sverige? I Europa så är ju systemet på kraftig frammarsch och i England säljs bland annat fler Lumia 620 än någon Android-lur. I Sverige gapar dock närvaron med sin frånvaro...
Elias Nordling: Gapar med sin frånvaro är nog en överdrift, jag ser folk med Windowsmobiler här och där på tunnelbanan. Men visst. En orsak är nog att svenskar är väldigt varumärkeslojala, och just nu är det Samsung och Apple som har grepp om svenskarnas hjärtan. Enligt min erfarenhet har ocks många WP-användare i Sverige valt det inte för systemets skull utan av lojalitet till Nokia. En annan faktor är att en stor del av telefonerna i Sverige säljs operatörslåsta. De flesta svenskar verkar tycka att 400 kr i månaden är ett helt OK pris för mobiltelefoni, och då får du en toppmodell på köpet. Drivet att köpa prisvärda mobiler som Lumia 620 är därför rätt svagt.

Nytt telefonnamn
boel: kommer telefonerna ändra namn nu ?
Erik Mörner: Vad sägs om Microsoft Lumia som familjenamn?

Bättre webbläsare
Rolle: Vilka förbättringar kommer till webbläsaren i WP8.1? Kan man komma åt bokmärken, lösenord etc som man sparat i W8-IE11? Dessutom stöd för vissa hemsidor med rörliga bilder, t.ex Expressen TV?
Elias Nordling: Webbläsaren ska ha stöd för HTML5, vilket jag antar är den teknik Expressen använder för rörlig bild, men använder de den äldre Flash-tekniken kommer det inte att gå. Bokmärkessynkronisering har inte varit på tal, men det ska gå att ladda upp filer från mobilen till webben.

Begränsning i Windows Phone
Kjell: Är mycket nöjd med Samsung ativ S(galaxy s3 syskon). Men jämfört med syskonet saknar den aptx codec. Är det på grund av att Windows phone inte stöder det? Och iså fall kommer det i 8.1?
Elias Nordling: Ja det är en begränsning i Windows Phone. Jag har inte sett aptx i listan över funktioner i Windows Phone 8.1, men det betyder inte nödvändigtvis att det inte finns där. Vi får se.

Råfoto i två Lumior
Fredrik: Vilka Windows phone stödjer fotografering i RAW?
Erik Mörner: Det finns i Nokia Lumia 1020 och i Lumia 1520

Kenneth Wikström: Hej undrar om det finns något bra virus program för windows 8
Elias Nordling: Jag antar att du menar Windows Phone 8. Nej, frågan är om det finns några virusprogram till Windows Phone över huvud taget. Därför finns det inte heller några antivirusprogram. Om behovet skulle uppstå lär de säkert dyka upp.

Nokia ännu inte Microsofts
Markus: Har Microsoft tagit över Nokia ännu, hur ser det ut?
Elias Nordling: Nej inte ännu, men Microsoft är av allt att döma fortfarande inställt på att fullfölja affären.

Hur gör man en app?
Hazze Trum: Är det svårt att tillverka Appar för Win Phone? Det saknas på de flesta företag.
Elias Nordling: Det är inte svårare än till Ios eller Android, men det kostar förstås pengar, och de flesta väljer då att satsa sina begränsade resurser på att utveckla appar till de två plattformar som tillsammans har mer än 90 procent av marknaden.

Leverans av WP 8.1
Fredrik: När kan man förvänta sig att utrullningen av 8.1 sker till wp-telefoner i Sverige? Finns många saker i den uppdateringen som man kommer ha användning av.
Elias Nordling: Svårt att säga. Om jag får gissa vilt säger jag slutet på maj eller början av juni, men det kan bli tidigare.

Företagstelefon
Christian: Jag kommer anvämda telefonen i jobbet. Hur ser ni den som arbetsverktyg och är det några fördelar med tanke på att jag använder microsoft produkter i dator miljö?
Erik Mörner: Om ditt företag bygger sin it-miljö på Microsofts mjukvara med Exchange, Sharepoint, Lync och så vidare kan det finnas fördelar, men det finns lösningar för mycket av det även på andra mobila system.

Returnerade Nokia Lumia 1520
Ferhad: jag köpte Nokia 1520 men lämnade tillbaka efter 3dagar....problemet med wp var att det gick inte att använda eller öppna hemsidor som använder flash o sidor som använder java.....så tyckte jag att det var värdlös  mobil när man inte kan använda o inte går att installera andra webläsare .....Med vänlig hälsning.F
Erik Mörner: Ja Internet Explorer i Windows Phone är ingen höjdare, men just de där problemen dyker du på i de flesta mobila webbläsare, så en PC är nog bättre för dina önskemål

Skillnad på dator och mobil
Kurre Dutt: WP och Windows 8, hur lika/olika är dom? Dvs funkar det på samma sätt i mobilen som i datorer med touchskäm?
Elias Nordling: Windows 8 har en startskärm med appar som påminner mycket om WP8. Bakom denna finns dock det vanliga skrivbordet i Windows som inte är ett dugg likt WP8.

Saknad app
tobbe: Finns appen  touchpal till wp
Erik Mörner: Nej. Den finns för Windows 8 (och Android och Ios), men inte till Windows Phone.

Fickvänlig 1520
Richard: Vad säger ryktena om kommande toppmodeller?
Elias Nordling: det är väldigt lite rykten om det just nu, men Nokia Lumia Icon, en USA-specifik modell, sägs börja säljas så småningom internationellt som Lumia 929 eller Lumia 930. Den har ungefär samma egenskaper som Lumia 1520 men i ett mer fickvänligt format.

Ta fram dolda symboler
Carlos: Har en Lumia 820: Hur får jag signalstyrkeindikatorn att alltid synas? Hur får jag klockan att synas när jag kör appar som Internet Explorer? Hur separerar jag volymen för ringsignal och musik? Varför är det så svårt att få telefonen att reagera på klick på länkar i Internet Explorer; är skärmen så dålig? iPhone 4S är en dröm i jämförelse vad gäller tryckkänslighet.
Erik Mörner: Tyvärr kan du inte göra så mycket åt dina problem i nuvarande version av Windows Phone. Du kan svepa från ovansidan av skärmen för att visa signalstyrka, men inte visa den hela tiden. Klockan går heller inte att få se när WP väljer att den inte ska synas. Volymen går inte att separera och när det gäller klick i webbläsaren är det nog helt enkelt så att Iphone har lite bättre precision.

Signalstyska som skiljer
Andreas Lennerö: Hej! Jag har ingen fråga, men jag har en Nokia Lumia 800 WP och är väldigt nöjd med den. En kollega till mig har en Samsung Galaxy S4 och den har mycket sämre mottagning ute på landsbygden, Vi har båda Telia, vet ej om det är skillnad på Telia och Telia eller om det är olika mottagning i olika telefoner??
Elias Nordling: Det är definitivt skillnad på telefon och telefon när det gäller mottagning. Det finns ont om siffror på det då det är dyrt och svårt att göra en ordentlig mätning av en mobils mottagning, men en dansk studie kom fram till bland annat att Iphone 5 hade hälften så bra täckning sett till sveriges yta som Iphone 4. Att det kan finnas liknande skillnader mellan Nokia och Samsung tvivlar jag inte på.

8.1 till alla med 8
Frank G: tjena jag har nokia 820 kommer den att få 8,1 eller kommer man att få byta om man vill ha det.
Elias Nordling: Alla mobiler som kör Windows Phone 8 ska kunna få 8.1 säger förhandsuppgifterna.

Skype favoriseras
Hans: Hej! Varför är Skype enda klienten för WP som kan ha videosamtal? Varken Viber, Line och Tango har videosamtal-funktionen.
Elias Nordling: En vild gissning: För att Microsoft äger Skype, och de andra tjänsterna är konkurrenter till Microsoft?

Saknas i WP
Kalle: Bortsett från apparna, vad tycket ni att WP saknar som iOS och Android har?
Elias Nordling: Det jag saknar mest är bättre volymkontroll, bätre kalender och bättre webbläsare.

Intresserad av 4,7 tum
ElektronikNörden: Hej! Jag är intresserad av att köpa en windowsphone med en 4,7" skärm, men vet inte vilken? Lumia 625 är inte ett alternativ eftersom att den enligt specifikationerna känns inte framtidssäker med 512 RAM och att den har ganska låg upplösning. Finns det nån liknande mobil med den skärmstorleken? Jag gillar Nokia, så lönar det sig att spana in nån av deras 4,5 tummare istället? Tror 5" blir för stort.
Erik Mörner: Ja, du skulle ju kunna kolla in Lumia 925 eller 1020, men kanske ännu hellre vänta lite eftersom man kan räkna med att Nokia snart släpper nya modeller i samband med att Microsoft lanserar nya versionen av sitt operativsystem, Windows Phone 8.1

Bättre multitasking
John: 1. Hur fungerar multitaskingen på WP 8 just nu? Kan man t.ex. ta emot samtal och chattmeddelanden i Skype om man är inne i en annan app? 2. Finns det ett notiscenter eller hub där man på ett ställe kan hitta alla olästa meddelanden från sms, facebook, whatsapp?
Erik Mörner: Ja 1: Du kan ta emot meddelanden och samtal i Skype utan att ha Skype aktivt i skärmen, men 2: nej det finns ingen hub där du kan hitta alla inkomna meddelanden och apphändelser, men det ryktas om att det ska komma.

Sony Ericsson P1 vs Windows Phone
Lars Sande: For meg som bruker mobilen som pda, dvs. med aktiv bruk av kalender og varslingsfunksjoner, har hverken Android eller iOs vært like gode som min gamle favoritt SonyEricsson P1. Mye lar seg løse ved å installere apper med tilleggsfunksjoner (Snooze, forlengede alarmer, repetisjon), men det skulle vært unødvendig. Antar at Windows Phone ikke er noe bedre på dette området. Erik Mörner: Nej, om det är dina krav är nog inte Windows Phone bättre än Iphone och Android.

Irriterar till döds
Johnny: Har en Lumia 925, jättenöjd med det mesta.  Men irriterar mig till döds på att det inte går att skriva ut via router från den. Är det en funktion som kan komma?
Elias Nordling: Det är ingenting vi har sett i listan över nya funktioner i Windows Phone 8.1, men det är inte omöjligt att de nyheter som finns där möjliggör för appar att åstadkomma den funktionen. Vi får se.

Klagomål på sortering och ljudboksstrul
Anders: När kommer marketplace att få en ändring så att man kan sortera och söka lättare och få en bättre överblick samt söka på helsvenska appar och spel. När kommer det att komma mer svenska appar där texten är på svenska, samt svenska appar, swedbank, arla, eller alla dessa barn spel som min son på 4 år spelar på min frus iphone men inte på min lumia 920. Ljudböcker fungerar inte som det gör på en iphone eller android, varför ändras inte detta?
Erik Mörner: Jag kan bara hålla med dig och hoppas att det snart blir bättre. Inte hört något om det dock. Jag sökte själv nyss efter Facebook Messenger-appen som nyss lanserats, men fick ge upp och gå via datorn istället för att hitta den. När det gäller apputbud ligger som du säger Windows Phone fortfarande efter och nya appar kommer nästan uteslutande först till Ios. Ljudböcker har jag inte hittat nån bra lösning på och samma sak gäller att låna e-böcker från biblioteket som funkar bra på andra system.

Minne eller minneskort
Johan: 
Jag vill ha större minne än 32 gig Lumia 1520 har ju med minnes kort men jag tycker ändå att man kunde välja om man vill ha 64 eller 32 gig som val i vissa modeller. Eller kanske mer..
Elias Nordling: Valfrihet är alltid trevligt, men det är också värt att ta en titt på hur mycket extra mobiltillverkarna tar för mer minne i telefonen jämfört med att köpa ett externt minneskort. Apple tar till exempel 1000 kr mer för en 64 GB-version av sina mobiler än 32 GB. Hade du kunnat sätta i ett minneskort i Iphone hade du kunnat få samma minnesökning för under 200 kr. Med uppdateringen till Windows Phone 8.1 ska det för övrigt även gå att installera appar på minneskortet.

Ljud via filmen
Mattias: Hej! Är ägare av en lumia 920 och söker efter en app som kan spela in ljud i samma ljudkvalité som ljudet är när man filmar, har provat massor men finner ingen. Finns det någon sådan app? Elias Nordling: Hej! då har du nog provat fler ljudinspelningsappar än vi har gjort! en lösning kan ju vara att helt enkelt spela in video och sedan extrahera ljudet till en ljudfil. Jag har inte hittat någon app för det, men däremot denna webbsida: http://audio-extractor.net/

Ingen fara
Rolf Granlund: Finns det några planer på att implementera Security Essentials i Windows Phone? Idag saknas det Antivirus och andra skydd som jag är van att ha i min Windows-baserade PC.
Elias Nordling: Jag skulle tro att utbudet av skadlig programvara till Windows Phone är i princip obefintligt i dag. Kom ihåg att Microsoft förhandsgranskar alla appar till Windows Phone. Men WP 8.1 kommer att få en hel del nya företagsrelaterade säkerhetsfunktioner som stöd för vpn och krypterad mail.

Goa gubbar som i Iphone
Daniel Ström: Tips: Att Windows Phone 8 har samma smiles & emot iconer som iPhones vilket är trevligt i konversationer. (Vilket inte Andriod har) Otroligt smidigt att söka på Ljud, Bild (QR/streckoder) eller Text via den fasta sökknappen på fronten. Återställningen fungerar super om du har bytt till annan WP8 lur ALLT kommer tillbaka. Samt om du har två WP8 lurar så syncas dina SMS/MMS mellan dom trots att du har olika telefon NR! äntligen jkan du vara privat samtals mässigt men ändå ha koll på jobb sms:en ;)
Erik Mörner: Tack för tipset. Kan dock påpeka att även Android har symbolerna som Iphoneanvändare kan skicka, dock med lite annorlunda utseende precis som Microsoft gjort i Windows Phone.

Tack vare Nokia
Milard: När ska ni komma ikapp, både när det gäller appar o själva systemet så ligger ni långt efter,,, tålamodet börjar ta slut snart,,,köper windows phone endast pga NOKIA...
Elias Nordling: Vi och vi, vi är tidningen Mobil, inte Microsoft.

Problem med ljudböcker
Johan: Ljudböcker? Hur ska man skilja ut musikfiler från talbok ? Varför finns det ljudbok i den inbyggda spelaren men att den inte fungerar ? Samt att göra så man kan ha ett bokmärke ? Varför undrar jag, hur svårt ska det vara. Eller gör jag något fel? Nokia skrev att jag skulle skapa podsändningar och sedan lägga in men det måste vara ett skämt ? snälla hjälp mig eller lös detta. mvh johan
Erik Mörner: Jag har själv försökt överbrygga den där bristen, men inte lyckats. Skapa podcast och lägga in känns onekligen som något av ett skämt.

Bank i en Windowsmobil
Janne Lappen: Hej Jag gillar designen och telefonerna på hos WP. Men jag är fortfarande orolig för apputbudet, tex har jag seb, och det finns ingen bankapp för det. Är det läge att lämna android för WP, eller måste man vänta ytterligare för att inte gå miste om viktiga appar??
Elias Nordling: SE Banken har en mobil hemsida som många verkar nöjda med i Windows Phone, men jag noterar vid en snabb titt att den mobila sidan inte verkar ha stöd för inloggning med mobilt Bank-ID. Vad gäller övriga viktiga appar så handlar det nog inte så mycket om att missa befintliga tjänster som kommande sociala fenomen. När någonting nytt blir stort så kommer det i dagsläget först till Ios och Android, och sedan kan det dröja innan det dyker upp till Windows Phone.

Billigt och bra
Dk Karlsson: Får man "mer för pengarna" om man köper Nokia med WP, istället för Android???
Elias Nordling: Det är svårt att generalisera kring det. Köper du en Lumia 520 för 1000 kr får du mer för pengarna än för de flesta motsvarande Androidmobiler. Med dyrare Windowsmobiler är det mer likvärdigt.

Svårt att anpassa
Björn Hed: Hejsan! Har en Lumia 1520 (före denna Lumia 920) och saknar en del funktioner i telefonen som i övrigt är den bästa telefonen jag har haft 1. Byta tangentbord till ett som är bättre. Originalet är inte bra, lätt att missa tangenter som då får korrigera... 2. Ändra storlek på ikoner Sen får man väl vänta på 8.1 och hoppas
Elias Nordling: Windows Phone är liksom Ios mer slutet än Android, och man kan inte byta ut standardfunktioner som tangentbordet. Enligt förhandsuppgifterna om Windows Phone 8.1 kommer man inte att kunna ändra storleken på ikonerna (utöver de tre storlekar som är standard), och man ska nog inte räkna med mer flexibilitet för tangentbord heller. Fast det verkar som man kommer att kunna välja sms-app själv, så vem vet?

Plast eller plast
Lars Håland: Är det bättre kvalitet överlag på WP-telefoner, än på tex androida enheter??
Elias Nordling: Det beror på hur man definierar kvalitet. Nokias plastskal ger i alla fall en betydligt solidare känsla än Samsungs, och åldras enligt min erfarenhet också bättre.

Förhoppning om e-böcker
Harry: Hej! Jag skulle vilja ha möjligheten att låna och läsa böcker på min Nokia Lumia 1020, vaför går inte det? Har väntat på det här i åratal.
Elias Nordling: Säg det! Vi får hoppas att det blir bättre med Windows Phone 8.1.

Oklart om Nokias surfplatta
Mosa: Kanske inte direkt har med windows phone att göra men jag undrar när Nokias platta 2520 är tänkt att lanseras på den Svenska marknaden?
Erik Mörner: Jag skulle gissa att den kommer förr eller senare, men Sverige är uppenbarligen en nedprioriterad marknad. Vill du så kan du köpa den i de länder den säljs, enklast förmodligen i Finland.

Uppdaterad mjukvara
Required: Har ni nån aning om när nästa stora uppdatering kommer till windows phone och kommer dagens dual/Quad core telefonerna kunna uppdatera till det?
Elias Nordling: Med 90 procents sannolikhet kommer Windows Phone 8.1 lanseras på utvecklarkonferensen Build 2014 som går av stapeln den 2 april. Enligt vad som framgår av betaversionen av utvecklarpaketet kommer samtliga telefoner som kör Windows Phone 8 kunna köra Windows Phone 8.1.

Lumia 1520 på toppen
Mac: Vilken är den specmässigt bästa Windows Phone telefonen på marknadet just nu? Känns inte som att det finns några direkt high-end phones.
Elias Nordling: Nokia Lumia 1520 är så high-end som någonting annat på marknaden just nu, men så är det förstås en rejält stor telefon.

Skype inte favoriserat
Mattias Risvall: Kommer det att komma en Skype-integration framöver likt Messenger som finns i meddelandehubben? Så att man snabbt kan messa till skypekontakter istället för att måste öppna upp skypen varenda gång.
Elias Nordling: Av SDK:n till Windows Phone 8.1 ser det inte ut som Skype får "djup integration" med systemet, men man kommer att kunna välja tredjepartsappar för SMS, så det öppnar ju upp möjligheter för åtminstone textmeddelanden via Skype i samma app som sms.

Spännande utmaning
johan: har har precis, får en WP. det verkar kul. det är mycket spekulationer om WP tror ni på WP och windows i framtiden? när man läser hos er på mobil så verkar det som att kommer stor utveckling på WP och windows.
Elias Nordling: Ja, Microsoft står inför en utmaning med Windows och Windows Phone just nu, och det är spännande att se hur de svarar på den utmaningen. Jag tycker att utvecklingen inom Windows/Windows Phone är den kanske mest spännande att bevaka just nu. Det ska till exempel bli väldigt kul att se hur WP 8.1 blir i praktiken.

Stöd för EAP-TLS
Anders Nilsson: När kommer WP 8.0 Enterprise enhancement pack som stödjer EAP-TLS ut?  Eller skulle det ingå i WP8.1
Elias Nordling: Enligt folk som grävt i SDK:n för WP 8.1 så kommer det att finnas stöd för EAP-TLS i WP 8.1.

WP 8.1 troligen till Lumia 920
ove l: Kommer 8.1 till lumia 920 ?
Elias Nordling: Med absolut största sannolikhet, ja.

Namn på telefonerna
rotatoka: kommer det att stå Nokia eller microsoft på telefonerna som dom visar nu i vår ?
Elias Nordling: En bra fråga. De flesta hade nog väntat sig att Microsoft-Nokia-affären skulle vara avklarad vid det här laget. Men än så länge finns det få signaler om att köpet snart är avslutat. Det är nästan så man misstänker att fnurror har uppstått mellan företagen, med tanke på Nokias Androidlansering och så. Min gissning är att det kommer att visas upp telefoner som det står Nokia på den 2 april.

Utöver Nokia
nokian: vilka förutom Nokia kommer med windows phone mobiler framöver,både de som garanterat kommer o de som ryktas släppa modeller
Elias Nordling: Det går inte säga att någon tillverkare garanterat kommer att släppa Windowsmobiler förutom Microsoft själva när de väl köpt Nokia. Men Microsoft tillkännagav nyligen en lista med samarbetspartner för Windows Phone, och det är troligt att man försöker få de flesta av dessa att visa upp nya telefoner när Windows Phone 8.1 lanseras den 2 april. Dessa företag är HTC, Nokia, Samsung, Huawei, Foxconn, Gionee, Lava (Xolo), Lenovo, LG, Longcheer, JSR,  Karbonn och ZTE. Av dessa är flera främst aktuella på den kinesiska eller indiska marknaden, men vi kan nog räkna med nya mobiler från HTC, Samsung, LG och kanske Huawei, ZTE och Lenovo på svenska marknaden.

Ingen Windows Phone-bil
Mikael Lindberg: Hej Kommer Windows Phone byggas in personbilar framöver, eller blir det möjligt  med nån  typ av integration, även om Windows Phone inte är installerat vid tillverkningen.
Elias Nordling: Vad vi känner till har Microsoft inte något sådant projekt på gång.

Dator vs mobil
Richard Kristiansson: Windows Phone? min fråga är hur lång tid kommer det ta för Microsoft att göra som i surfplattorna installera Windows 8 eller pro? Jag förstår inte nu när Intel har hårdvaran klar för mobiler så är det bara och lägga ner Windows Phone lika med RT:)
Elias Nordling: Jag har som du vet testat Windows 8 Pro på 8-tumsskärm, och redan det var på gränsen till för liten skärm för att vara användbart. Microsoft måste nog tänka igenom användargränssnittet ett varv till innan det fungerar på telefoner med 5-tumsskärm eller mindre.

App för kontaktbackup
Henrik: Hello. Hur tar jag back up på mina kontakter på windows phone? Tack på förhand. Mvh Henrik
Erik Mörner: Jag har inte provat den själv men här finns en app som ska göra just det åt dig. 

Nästa lanseringsvåg
Parre: Dax att köpa ny telefon och jag väntar på nästa våg av windowstelefoner. När kommer de och vad vet vi om de modellerna? Mvh Henrik
Elias Nordling: För närvarande vet vi ingenting, men det är mycket troligt att Nokia lanserar någonting i stil med Lumia 1520 i mindre format. Det troliga är att en bunt nya telefoner visas upp i samband med att Windows Phone 8.1 lanseras den 2 april, och kanske börjar säljas i maj.

Volymstrul
Curt Haglund: Jag har gått från Lumia 800 via 920 till 1020. Helt nöjd förutom en sak; När jag har ljudet inställt på max = 30/30 och vibration så är allt bra. Men plötsligt en dag så är ljudinställningen borta så att jag inte hör inkommande telefonsamtal. Ställer in på max igen och sedan händer samma sak. Med olika intervaller, 2 dgr, 4 dgr, en vecka. Vad kan jag göra?
Erik Mörner: Jag gissar att du sänkt musikvolymen och att volymen på ringsignalen hängt med samtidigt.

Inte samma appar
Lars K: Är det samma appar i Windows phone som i Windows 8.1?
Erik Mörner: Det talas om att Microsoft ska samordna, men idag är det olika appbutiker för telefon och datorer/surfplattor

Inga videosamtal
Mario: Stödjer Windows phone kretslopps kopplad 3G videosamtal med till exempel Nokia 1520. Då menar jag inte Skype videosamtal. Nokia N8 hade vanlig 3G videosamtal.
Elias Nordling: Windows Phone stödjer i dagsläget inte videosamtal via 3g. Hur det blir i Windows Phone 8.1 som kommer inom kort återstår att se men troligt är ju att Microsoft även framöver pushar för videsamtalen via Skype.

Bara större text
karl: Kan man minska textstorleken i Windows Phone, senaste versionen?
Erik Mörner: Nej det kan man tyvärr inte. Du kan öka textstorleken om du vill det, den inställningen hittar du inställningar, system, hjälpmedel. Det går dock inte att minska textstroleken från standardstorleken.

Modigt med Lumia 925?
Tony: Vågar man köpa en Lumia 925 med tanke på den dåliga antennen? Jag ringer mest, men surfar även lite grand. Tänkte använda Telia eller Tele2 som operatör.
Erik Mörner: Jag skulle inte avråda från den och märkte inga problem när jag testade den, även om jag läst rapporten precis som jag antar att du har gjort.Här är rapporten: http://erhvervsstyrelsen.dk/pressesoeg/640500/5  och här kan du läsa mer om täckning och vad som påverkar den http://www.mobil.se/nyheter/reportage-t-ckning-s-funkar-det

Apputbud i Windows Phone
Göran Wiklund: Till Android finns ett stort utbud av reseappar för oss husbilsåkare (navigering,  ställplatsappar mm), men vad finns det för motsvarigheter i WP och RT.
Erik Mörner: För navigering finns ju Here som även funkar i offlineläge, men jag har tyvärr inga tips om ställplatsappar