Julklappstips

Mobil svarade på era frågor om mobila julklappstips

Nyligen chattade vi på mobil med er läsare kring ämnet mobila julklappstips.

Publicerad Uppdaterad

Frågeformuläret hittar du längst ner i artikeln

Operatörslås
Emil: Hur funkar det med operatörslås numera? har redan en telefon själv, men det är dags att förnya abonnemanget. Kan jag köpa en av operatörernas "gratistelefoner" i samband med det och ge till mamma? Eller måste jag ha samma operatör som henne då?
Daniel: Det beror lite på. Telia har inget operatörslås på lurar köpta efter jauari 2014. Samma sak med Tele2 (köpt efter november 2013). Telenor kör utan lås efter maj 2014. Tre hälsar däremot att "de flesta" av deras telefoner är låsta. Gissningsvis ser det ut på ungefär samma sätt för de fyra stora operatörernas budgetmärken (Halebop, Comviq, Vimla, Hallon respektive)

Pebble
Lasse B: Är det någon ide att köpa en pebble?
Elias: Nej. Fitbit har köpt Pebbles teknik men kommer bara att ge befintliga produkter begränsad support. Om och när Fitbit lanserar smartklockor lär de inte vara bakåtkompatibla.

Nexus 6p
limpan: är det nån mening att önska sig en nexus 6p eller är den för gammal?
Elias: Den börjar kännas lite gammal. Är det ren Android och stor skärm du vill ha skulle jag titta på Moto Z.

Gear S3
Leonard: När kommer ert test av Gear S3? Finns det nån annan smartklocka som är bättre?
Erik Mörner: Du kan läsa våra första intryck här. Innan vi ger vårat slutgiltiga omdömme vill vi dock mera noggrannt testa det som tar mer tid att utvärdera, som olika former av träning och vad klockan kan bidra med där. Jag skulle säga att den långsamma utvecklingen för Android Wear och avsaknaden av nya klockor där öppnar en dörr för Gear S3. Samsungs smartklocka fungerar inte bara med deras egna mobiler utan kan användas med Androider med version 4.4 eller senare av Android samt 1,5 GB arbetsminne eller mera. Trots att klockan kör Tizen och mobilen Android kan du få aviseringar från dina appar. Det är dock få appar där du verkligen kan agera på aviseringarna direkt i klockan. För det krävs en partnerapp i telefonen.

Enkla telefoner
Laila: Hittar inte tester på vanliga telefoner hos er. Om jag inte vill ha en smartphone och inte en pensionärstelefon vad är bra då?
Elias: Prova någon av de Nokiamärkta lurarna, till exempel Nokia 230.

Applehörlurar
earpods: Jag vill ha Apples trådlösa earpods men hittar dom inte. varför säljs dom inte+
Erik Mörner: Apple visade upp sina Airpods so dom heter samtidigt som Iphone 7 lanserades. Jag fick prova ett förproduktionsexemplar i samband med att Iphone 7 kom ut och tanekn var då att lurarna skulle släppas i oktober. Lite senare än Iphone 7 och 7 Plus alltså. Sen ändrade Apple lanseringsplanen eftersom lurarna tydligen inte blev klara i tid.  Än så länge finns inget bekräftat säljstartsdatum, men den senaste indikationen kommer från ett mejlsvar Apple-vd:n Tim Cook ska ha skickat till en kund och där sa han att lurarna är klara under de kommande veckorna. Inte säkert att de hinner hit innan jul alltså.

VR
VR: Finns ju massa billiga vr-hjälmar för telefonen. Vilken ska jag ha för att inte bli besviken?
Daniel: Eftersom de billigaste hjälmarna mest är en hållare för telefonen (som gör allt det tunga lyftet med VR i det fallet) handlar det nog mest om att hållaren ska ha plats för din telefon och att du ska tycka att de är någorlunda bekväma. Även om de är billiga borde du kunna fråga i butiken om du bara kan testa med din telefon.

Dyra lurar
airligt talat: Hur kan Apples Airpods va så dyra?
Erik Mörner: Det som gör dom unika är förmodligen mest att de är enkla att koppla till appleprodukter, att de med hjälp av sensorer känner av när de ska spela och sluta spela samt vet vilken enhet du spelar musik ifrån. Och så att dom verkar väldigt lätta att tappa bort då ;-) Det är nog framförallt sensorerna och mycket teknik i litet format som gör lurarna dyra.

Alternativ
Valle: Vad är ett bra alternativ till Apples Airpods?
Erik Mörner: Ett alternativ kan vara Jabra Elite Sport. Hade du hoppats på ett billigare alternativ kan vi meddela att de är ännu dyrare än Apples Airpods. 2500 kr för de två jabralurarna får du ge, men de finns i alla fall att köpa idag. Som namnet antyder är de träningsanpassade och klarar både att mäta puls och är skyddade för vatten.

Android 7.1
Ingo: När kommer Android 7.1 till Xperia X Compact?
Elias: Faktiskt rätt snart om man får tro Sony. Företaget har precis gått ut med att man siktar på att vara först efter Google med att få ut Android 7.1.1 på sina mobiler. Något datum har man inte satt, men gissningsvis januari eller februari.

Ny nexus
Liu: Kommer det någon ny Nexusmobil från Google?
Elias: Nej det ser inte ut så. Och Googles Pixelmobiler som ersätter Nexus lär inte komma hit heller.

Usb-C
Klara: Är det hörlurar med usb-c man ska sätta upp på önskelistan för att vara framtidssäker nu för tiden?
Elias: Eller köp en adaptersladd. Är den tillräckligt kort blir det inte så stor skillnad. Det finns ju många prylar som datorer och liknande som kommer att anvämda 3,5 mm inom överskådlig framtid.

Årets julklapp
Mats: Så någon påstod att VR är årets julklapp. Vad kan man egentligen vänta sig för innehåll om man köper ett par VR-glasögon?
Erik Mörner: Vilka VR-appar som funkar beror på vilken enhet det är du köpt. Om vi koncentrerar oss på de där du sätter i din egen mobil, så finns nyligen lanserade Google Daydream med egna appar, vi har Samsungs Gear Vr med isna appar och Googles Cardboard där kanske kvaliteten är sämst men utbudet mest spritt. Du kan läsa mer om ett par olika VR-upplevelser här.

Bästa julklappen
Rickard: Vilken är årets bästa mobila julklapp om ni får välja?
Erik Mörner: Den har visserligen funnits ett tag men när man tittar på Googles Chromecast så är det svårt att hitta något som är en mer prisvärd pryl, tycker jag.

360-bilder
800 grader: Jag är lite intresserad av att ta 360-bilder. Har ni testat och sett vad som funkar bäst?
Erik Mörner: När vi testade 360-kameror fann vi att LG 360 Cam var bäst. Den kostar ungefär 2000 kronor. Är du inte fullt så intresserad och akn tänka dig att begränsa dig till enbart stillbilder kan din vanliga mobil hjälpa dig. Testa appen Google Street View (för Android och Ios) så kan den hjälpa dig att sammanfoga bilder till en 360-sfär.

Ge bort appar
Agge: Appar tänker jag kan vara en bra julklapp,hur fungerar det att ge bort appar?
Erik Mörner: Du kan köpa presentkort hos både Google och Apple. Apples Itunes-presentkort finns i vanliga butiker, men du kan även handla direkt i Iphone eller Itunes på datorn och skicka presentkortet via e-post. Presentkort till Google Play säljs i dagsläget endast i fysiska butiker.

Surfplatta
Andreas: Vilken surfplatta skulle ni rekommendera för Netflix och spel (till en nioåring, dvs inte för dyr)
Elias: Ipad Mini 2 är ärligt talat inte hutlöst dyr i dagsläget, men då är förstås skärmen rätt liten. Vill du ha en större platta är Samsung Galaxy Tab A 10 rätt mycket platta för pengarna.

Fingeravtryck
Robin: Vilken fingertrycksläsare är bäst? samsungs toppmodel mot sonys toppmodel?
Elias: Sonys har bättre placering på sidan i hemknappen än Samsungs längst ner. Bäst gillar jag dock de som har den på baksidan, till exempel Honor 8.

Z3
Sofia: Min Xperia Z3 Compact har gått sönder, så det får bli en ny mobil i julklapp. Vilken? Helst samma storlek, och vattentät.
Elias: Sonys senaste Compactmodell är tyvärr inte vattentät, så det får bli Xperia Z5 Compact i så fall. Jag är dock inte helt såld på kameran i den så om det där med vattentätt inte är jätteviktigt skulle jag välja Xperia X Compact.

Övertyga
Avve: Finns det några bra sätt att övertyga sina föräldrar om att få den dyraste Samsung i julklapp? Argument som funkar på vuxna tack.
Elias: Bra fråga! Vuxna blir ju sällan särskilt imponerade av argument kring prestanda på saker du inte använder själv. Jag skulle framhålla att en toppmodell kan löna sig i längden eftersom det kommer att ta längre tid innan du behöver en ny mobil. Dels för att den har minne och prestanda som räcker för att hänga med teknikutvecklingen, dels för att de får bättre support och uppdateringar över tid längre än billigare modeller. Säg att om det är den dyraste kommer det att vara den sista mobilen de behöver köpa åt dig innan du blir myndig och har eget jobb :-)

Bäst
Anton: Vilken är den bästa mobilen just nu?
Erik Mörner: De två telefoner som fått absolut högst betyg i våra tester är Samsung Galaxy S7 och nu senast Huawei Mate 9 Pro. De har båda tilldelats 88 procent av 100 möjliga. S7 är vattentät och har trådlös laddning medan Huawei Mate 9 Pro istället har dubbla kameror och bra batteritid.

Garmin
Garmin: Funderar på en sportklocka från Garmin. Hur smarta är de? Kan man få notifieringar till dem? Vilken ska jag välja?
Daniel: Du kan ställa in vilka appar som ska ge notifikationer (till Android, i Ios är det samma som i telefonen). Men utöver att få notiser är de inte så mycket mer avancerade på just den biten. Istället handlar det mer om vad du vill ha den till. Forerunner 235 känns riktigt prisvärd och kan det mesta, medan 735XT eller Fenix 3 har ytterligare en bunt extrafunktioner. Just smartklockedelen ser dock likadant ut på alla Garminenheter.