Mobilen ökar risken i åskväder

Det kan vara farligt att använda mobiltelefon ute under oväder. Håller du i mobilen löper du större risk att skadas av blixten.

Publicerad Uppdaterad

Egentligen gäller faran mobiltelefoner precis i lika stor utsträckning som andra metallföremål. Brittiska The Times rapporterar om en femtonårig flicka som träffats av blixten när hon pratat i mobilen i en av Londons parker.

Flickan var ännu efter ett år rullstolsbunden och hade under blixtnedslaget även fått trumhinnan perforerad.

- Skadorna i örat liknar de man får vid en kraftig explosion. Att skadorna dessutom består ett år efter olyckan gjorde att vi ville gå ut med den här informationen, säger Swinda Esprit, doktor som i British Medical Journal skrivit en rapport om olyckan.

När en människa träffas av blixten brukar blixten vandra på utsidan istället för att ta vägen genom kroppen. När man däremot håller sin mobiltelefon, eller annat liknande föremål vid kroppen ökar risken för att blixten tar en farligare väg och det ökar enligt läkarna dödsrisken.

På Storbritanniens motsvarighet till SMHI upplyser Paul Taylor att mobiltelefonen ska ses som vilket annat metallföremål som helst. Det är med andra ord inte radiovågorna som orsakar risken utan det faktum att telefonen innehåller metall. Det gör att den hamnar i samma kategori som till exempel ringar och nyklar, som även de kan orsaka förvärrad skada.