Hårdare regler för att flyga till USA

Mobilen måste vara laddad vid flyg till USA

Ska du flyga till USA blir det nu tuffare krav gällande mobilen om du har med dig den.

Publicerad Uppdaterad

Om du planerar att flyga till USA framöver så blir det snart tuffare krav gällande din mobiltelefon, surfplatta eller dator om du har med dig den. Den amerikanska motsvarigheten till Luftfartsverket, TSA (Transportation Security Administration), har nämligen infört nya regler som innebär att alla mobila enheter måste kunna startas igång innan du går ombord på planet för att det ska kunna gå att kontrollera att det är riktiga mobilprylar det handlar om och inte bomber eller elektroniska vapen. De tuffare reglerna är ett resultat av att terrorgrupperna al-Qaida och Nusrafronten i förra veckan rapporerades ha planer på att spränga ett passagerarflygplan.

I bland annat Storbritannien har reglerna redan börjat gälla för resenärer som ska flyga till USA, och från British Airwars sida råder man nu resenärer som ska byta flyg i London för att åka vidare till USA att vara sparsamma med att använda mobilen innan de byter plan för att batteriet ska räcka också på flygplatsen i London, skriver brittiska Daily Mail.

Några ändrade regler för resenärer som tar direktflyg från Sverige till USA har dock ännu inte börjat gälla.

– Det här beslutet har ju precis fattats, så det är Luftfartsverket som ska ha regler för det, det är inte kopplat till respektive flygbolag. Så snart vi får information från myndigheter i Sverige och andra länder så kommer vi att införa nya regler direkt, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson på Norwegian, vilka bland annat kör direktflyg från Arlanda till USA.

I Sverige är det Transportstyrelsen som är den myndighet som beslutar kring vilka regler som Luftfartsverket ska lyda under, vilket i sin tur påverkar flygplatser och flygbolag verksamma i Sverige. 

– Vi har inte tagit några beslut ännu och är inte klara än, men det kommer inom kort. Så fort det finns beslut så kommer vi gå ut med det, säger Henrik Olars, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Källa