Frågor och svar

Mobilredaktionen chattade med läsarna

Mobilredaktionen har försökt besvara läsarnas frågor och som vanligt handlade många frågor om möjligtheterna att uppgradera till nyare mjukvara. En del råd om lämplig modell att köpa gavs också

Publicerad:

15 jun 2012 - 13:57

Uppdaterad:

15 jun 2012 - 13:57

Från Mobil deltog (fr.v): Erik Mörner, Henrik Thoresson, Jonas Ryberg, Daniel Hessel, David Boda, Kalle Wiklund

Bibbliotek Hej! Jag har just nu varken en dator eller internet hemma ( jag skriver just nu från ett bibliotek). Jag hade tänkt att köpa en smartphone och en surf hastighet som kan ersätta mitt datoranvändade. Behöver ändå en mobil, så jag tänkte att det blir billigare så :) Kraven för mobil/operativsystemet är att jag vill inte behöva skaffa en gmail, andra konton eller behöva uppge personnummer och kontonummer och andra persoliga saker. Jag kanske är lite paranoid, men jag tycker att en smartphone är som en liter dator, och jag uppger aldrig sådanna uppgifter på min dator, en smartphone är också lättare att stjäla en en stationär dator ;). Jag bryr mig inte om att jag då inte kan köpa appar.. sådanna saler bryr jag mig inte om. Det jag ska använda smartphone är: Gå in på youtube, svtyplay (liknade playtjänster), lyssna på radiokanaler( rixfm, lugnafavoriter), hänga här på mobil.se :) , och vill kunna gå in på random sidor och kolla på komediserier, som t.ex. Family guy. Behöver jag flash för att kolla på något jag har nämn? Om ja, ingår flash från början i någon mobil eller behöver jag ladda ner det från någon market eller kan man ladda ner det direkt från adobe flash. Sedan undrar jag vilken hastighet bör jag ha, och vilken mängd data lär jag surfa för. Räcker telenors 1mbit/s surf, med risk att den sänks till 0,5mbit/s efter 15 gb? 

Erik: Hejsan, radistationerna och Youtube samt SVT Play kan du lyssna på i webbläsaren i teleofnen utan Flash, men det kan ju bli lite smidigare i en app. Appar är ju i sin tur beroende av att du anger dina perosnuppgifter och skapar konton för att kunna ladda ner apparna så det går ju inte då. TV-serier som Family Guy vet jag inte ritkgit var du tittar på, men det kan nog vara svårt utan att skapa konto eller ladda ner Flash. 

b.d kan man lita på Android?man hör bara att det finns massa spion program.

David: Det är tyvärr oundvikligt med säkerhetsproblem oavsett vilket system man väljer. Men "massa" spionprogram känns lite överdrivet. Visst finns det men Google är rätt bra på att hitta och ta bort skadliga program i Play-butiken.

note behöver köpa en ny mobiltelefon så jag undrar om noten är nåt att satsa på då mvh t

David: Note är enligt mig en väldigt bra lur, den kan kännas aningen stor i början men man vänjer sig rätt snabbt och börjar uppskatta den stora skärmen, särskilt när man surfar eller kollar på film. 

samsung N7000 Android 4.0 när kommer den till samsung note?Snart slutet på Q2.

David: Se mitt svar till Alfred. 

Malte89 Jag ska göra mig av med min iphone 4 och  köpa en android som klarar i princip allt, är SGS2 eller MotorolA Rarz någonting? Den ska kosta under 4000. Har du tips på en bätttre?

David: Båda två är bra mobiler. Razr uppdatering till ICS har dock dröjt ett bra tag och det är osäkert när den väl kommer.   

Alfred Varfur har inte Galaxy Note fått ICS ? Och når får den detta i Sverige och Norge ?

David: De senaste uppgifterna är att den kommer i juli. Du kan själv hålla dig uppdaterad på Samsungs svenska Facebook-sida. https://www.facebook.com/samsungsverige/app_208195102528120

Undrande! Hej! När kommer de stora telefontillverkarna att börja släppa 4G telefoner. Jag skall byta telefon i jobbet innom den närmsta månaden.

Daniel: När det gäller 4G i Europa kan det nog dröja till nästa år innan det börjar släppas telefoner på bred front. Det är helt enkelt på grund av alla olika länders olika nät och operatörernas varierande status på utbyggnaden av 4G som sitter i vägen. Då Sverige är en väldigt liten marknad får vi snarare lurar som används för att testa intresset än så länge, typ Samsung Galaxy S2 LTE. Eventuellt släpps det ett par nya lurar under hösten och vintern, men det kommer nog att ta fart först nästa år.

tompa Min fråga gäller Samsung Galaxy Tab och då den gamla 7 tummaren. Android 2.3.3 är den nuvarande versionen och jag undrar nu om en ny version är på gång?

Henrik: Nej det tror jag inte man kan räkna med, Samsung verkar inte vilja lägga några resurser på att hålla sin första surfplatta uppdaterad med nyare Android-versioner utan vill nog lägga allt krut på nyare modeller 

Alex Hej! Vilka alternativ finns det egentligen vad gäller dubbla sim-kort? Tipo Dual kanske kommer till Sverige, men vad finns det mer?

Erik: Nokia har sin C2-03, Samsung har till exempel sin GT-B7722 med pekskärm. Marknaden generellt för den här typen av telefoner är ju inte stor och det finns flera andra modeller som nu verkar slutat tillverkas och inte finns i lager någonstans.

Lucas När kommer nästa Iphone och vad kommer den att kosta? Hur mycket kommer priset sänkas med på förgående modeller?

Daniel: Kör Apple samma tidsram som förra året så presenteras den i september/oktober och börjar säljas strax efter. Någon prissänkning ska vi nog inte hoppas på direkt.

Jonas: Kommer det några mobiler med QWERTY snart..? Alltså, hårdvarutangentbord.. Har en Xperia Mini Pro, men skärmen/upplösningen är alldeles för liten. Xperia Pro känns inte som någon större uppgradering då den är likvärdig i prestanda. Så, några rykten om kommande mob med knappar för alfabetet..?

David: Tyvärr så verkar tillverkarna inte satsa så mycket på tangentbordsmobiler dessa dagar. Motorola har en relativt nyligen släppt Motorola Pro som har tangentbord men den är inte lanserad i Sverige och det verkar inte som att den kommer att bli det. http://mediacenter.motorola.com/Press-Releases/Introducing-Motorola-PRO-in-Europe-Finally-a-Work-Phone-Worth-Taking-Home-35b6.aspx

Conny kommer det vara någon speciell ICS 4.0 till Sony xperia s, det tar så långt tid att få fram någon till den varför ?

Henrik: Det tror jag inte, jag tror det handlar om att med de äldre modellerna så visste man tidigt att de skulle behöva uppdateras och kunde planera för det, när det gäller Xperia S kan det nog har varit så att man funderade på att släpppa den med ICS men att det inte blev så och då fick man börja förbereda en uppgradering ganska sent. 

Dykan Kommer det några fler"flaggskepp" från HTC den närmaste tiden? Något i klass med One X....

Daniel: Inte som de har utannonserat. Så snart de gör det kan du läsa om det på Mobil.se 

Prisvärd Hallå! :) När kommer andra än comviq sälja Alcatel One Touch 995?

Erik: Det enda jag sett är att Comviq har exklusivitet på den. Vi har lånat vårt testexemplar direkt från Comviq och inte från Alcatel själva.

Farsan Hej! Min dotter har tvättvång (OCD). Hon tvättar även vissa saker ibland, som t.ex. nycklar och mobilen. Tål en smartphone (eller en vanlig mobil för den delen) klorid. Hon brukar skölja mobilen med klorid. Så till frågorna: 1 Vad kan hända? Kan smartphonen helt gå sönder, eller bara skärmen, eller vad kan gå sönder? 2. Finns det speciell mobil som tål klorid extra mycket. 3 Hon är inte så sugen på mobiler på mobiler som är extra tålig som Active och Defy, men det är kanske dom mobiler som bör köpas, eftersom dom i alla fall tål fukt extra bra? Hade verkligen varit tacksam för svar. Hon vågar inte köpa en smartphone innan hon vet detta. Hon har funderat på en xperia mini för ca 1000 kr eller en xperia mini pro på netonnet för 1299 kr. Ps. är xperia mini pro på nettonnet låst till telia, eller ingår bara telia-startpaket?

Erik: Hej, tyvärr kan man inte ens garantera att de mobiler som är tåliga klarar klorid. Det de tål och är certifierade för är sötvatten så allt annat än det gör att garantin inte längre gäller. Man får nog istället titta på tåliga skal i så fall om det finns några som klarar det ni vill utsätta dom för. Jag kan inte svara på just den telefonen hos den återföräsljaren, men det är ju en fråga som Netonnet själva säkert kan svara på.

Lady Ani Enl 3 har ni flera gånger utsett dem till bästa mobilbredbandsleverantör. Jag undrar varför då. Jag har bara problem med 3, hela tiden. De lovar runt men håller tunt. Mottagning på min dator varierar mellan 0,11 och 2,8, ja däromkring. Var finns ni som textar. Varför är det så dåligt för mig som bor i Varberg. Jag känner mig verkligen lurad på deras dåliga uppkoppling. Jag har ofta kontakt med 3, de tycks inte kunna lösa detta. Ändå betalar jag 199 kr/månad. Vet ni kanske mer om hur 3 fungerar. Vad tycker ni jag ska göra åt det?

Henrik: Resultatet i täckningstestet är en sammanvägning av mätningar som har gjorts över stora delar av landet, så att en operatör har vunnit är tyvärr ingen garanti för att det inte finns platser där det fungerar dåligt. Varför det är dåligt just för dig är svårt att svara på, det kan bero på hur basstationerna är placerade och hur många användare som finns i ditt område. Generellt för operatörerna gäller att de alltid väger kostnaden för att förbättra nätet i ett visst område mot hur stor förbättring det skulle bli och hur många av deras kunder som skulle märka att deras uppkoppling blir bättre, så som enskild kund kan man ibland bara hoppas att fler har samma problem, alternativt hota med att byta operatör så snart man anser sig ha råd/möjlighet att göra det.

Lucas När kommer Mobil.se appen till android?

Daniel: vi tittar på det, men har inget datum än så länge.

Harri Hej. När tror ni att Apple presenterar iphone 5? Mvh Harri

Erik: Hej, jag gissar att den kommer ungefär vid samma tid på året som Iphone 4S dök upp, alltså i september/oktober i god tid innan julhandeln.

FBG: Hej. Skall jag köpa Samsung S3 eller någon annan toppmodel med 3G eller vänta tills det finns 4g telefoner. Och när kommer de i så fall?

Daniel: Inte i någon större utsträckning. Samsung Galaxy S2 finns i LTE-utförande, men då 4G inte är speciellt utbyggt i stora delar av landet (eller för den delen, Europa) så lär det dröja till nästa år innan LTE-telefoner kommer på bred front.

André: Hej, finns det några rykten om att nästa iphone få en skärm som är större än 4"

Erik: Nja, de flesta rykten pekar på en skärm på just 4 tum och att den ska vara mer långsmal, troligen i formatet 16:9.

Andreas: Hur tror ni framtiden ser ut för Nokia?

Erik: Det ser ju väldigt dystert ut och ännu har jag inte sett några tendenser på en ordentlig vändning. Nokia utmanar ju två starka spelare (Iphone och Android) på smartphonemarknaden och blir utmanade av kinesiska uppstickare på makrnaden för enklare billigare telefoner. Än så länge tycker jag inte Nokia visat tydligt att de är ett tydligt bättre alternativ på någon av de två områdena.

.

.

 

.