Mobilt Internet ökar kraftigt

Under 2006 sändes 203 000 Gbyte data över mobilnätet, rapporterar Post- och Telestyrelsen. Det är mer än en tredubbling jämfört med 2005, då 60 000 Gbyte data sändes. Större delen av datatrafiken går via instickskort eller USB-dångel till datorn, och det mesta av trafiken är Internettjänster. Störst på mobildata är Tre.

Publicerad Uppdaterad

- Aftonbladets webbsida är ungefär 1 MB. Att ladda ner en låt är ungefär 4-5 MB. Därför behöver man inte surfa så mycket för att Internettrafiken ska dominera över andra tjänster, påpekar Fredrik Öst, marknadsanalytiker på PTS.

Företags- och privatanvändandet ökar i princip lika mycket. Den genomsnittlige mobildataanvändaren gör av med 5,8 MB i månaden, vilket, sett med jämförelsen med Aftonbladets hemsida, fortfarande är mycket litet. Normalpriset för en megabyte data ligger enligt PTS fortfarande på mellan 10 och 20 kronor.

Störst på mobildata är Tre, trots att man bara har 5 procent av det totala antalet mobilabonnenter. Därefter kommer i tur och ordning Telia, Telenor och Tele2.

Källa