Annons

Project Ara

Modulär Google-platta

GFXBench kan ha upptäckt en modulär surfplatta från Googles Ara-projekt.

Publicerad Uppdaterad

"Project Ara” var superhett för ungefär ett år sedan. Utvecklingsprogrammet är Googles försök att göra en Android mobil som består av utbytbara komponenter, alltså en mobil vars grundkoncept bygger på samma princip som en stationär pc. Vill du ha mer minne? Uppgradera till ett minneskort med större kapacitet. Missnöjd med kameran? Byt ut den mot en med fler megapixlar. Vill du ha stereoljud? Ta bort en modul och sätt i en extra högtalare istället.   

Den första fungerande prototypen visades upp på Google I/O-konferensen maj 2015. Efteråt har det varit tystare. På projektets webbsida står det att Google jobbar mot en begränsad marknadspilot under 2015 men det är inte bekräftat om en pilot har dragit igång (planen var att den skulle göras i Puerto Rico). Trots att det tåget redan har gått så kommer det nu tecken på att projektet i högsta grad lever, fast nu även i ett större format.

Ett 3d-grafikprestandatest på GFXBench visar resultatet från en Androidplatta med namnet Google Project Ara (A8A01). Hårdvaruinformationen får man ta med en nypa salt eftersom surfplattan inte är en färdig produkt. Är den dessutom modulär så blir den information än mer oväsentlig i slutändan. Det intressanta är att Google verkar utvidga sin satsning på modulär mobilteknologi.    

Google är inte det enda företaget som laborerar med modulera mobiler. ”Rättvisemobilen” Fairphone 2 är även den modulär men den måsta man, till skillnad mot Ara-prototypen, öppna upp för att kunna byta ut delarna.

Källa