15 gigabyte att dela på

Molnet växer hos Gmail och Drive

[Uppdaterad] Google har uppdaterat sin lagringspolicy för populära apparna Gmail, Google Drive och Google+. Nu har alla användare 15 gigabyte i lagringsminne att dela mellan tjänsterna.

Publicerad Uppdaterad

Googles senaste drag i molnlagringskriget är att bygga ut ditt lagringsminne till tjänsterna Gmail, Drive och Google+ Photos.

Inom loppet av några veckor kommer användarna märka att man har fått hela 15 gigabyte till sitt förfogande, uppdelat mellan de populära apparna. Detta kan jämföras med konkurrenten Microsoft Skydrive, som ger användarna ett gratisutrymme på 7 gigabyte att fördela mellan appar som exempelvis OneNote och Podio.

Kan köpa större inkorg

Enligt Google är tanken med uppdateringen att man enklare ska kunna rätta moln-matsäcken efter sina egna behov. Tidigare har Gmail-användare haft en inkorg på 10 gigabyte, medan Google Drive-appen har varit begränsad till blygsammare 5 gigabyte.

Det har inneburit att användare med en liten mängd mejl har haft en massa oanvända gigabyte i lagringsminne, medan personer som velat spara stora dokument och filer via Google Drive snabbt har förbrukat sin lagringskapacitet där. Men nu ska du alltså kunna välja själv hur du fördelar dina 15 gigabyte mellan apparna.

En annan följd av uppdateringen är att Gmail-användare inte längre kommer att ha en maxgräns på 10 gigabyte - allt ytterligare lagringsutrymme som du köper exempelvis till Google Drive kan också användas till en större inkorg hos Gmail.

Få bättre koll på din data

Uppdateringen - som knyter Gmail, Google Drive och Google+ Photos närmare varandra - ska också bland annat göra det enklare att lyfta in en Drive-fil i ett Gmail-brev och att dela ut en Google Drive-bild till Google+ Photos.

Google planerar även att uppdatera Google Drive storage-sidan för att användare på ett enklare sätt ska förstå man använder sitt lagringsutrymme. Genom att hålla musen över ett tårtdiagram kan du se hur du har fördelat sina gigabyte mellan Google Drive, Gmail och Google+ Photos.

Uppdatering: I en tidigare version av artikel skrev vi felaktigt att app-användarna ska få ett lagringsutrymme på 30 gigabyte.

Källa