5,9-tummare med kodnamn Shamu

Motorola och Google gör ny Nexus-mobil

Nexus 5 (ovan) kan få en uppföljare byggd av Motorola.

Nästa Nexus-enhet ryktas släppas i USA i november.

Publicerad Uppdaterad

Genom åren har Google tagit hjälp av flera olika tillverkare för att bygga enheterna i Nexus-serien. Än så länge har Google inte gått ut med någon officiell information om vad vi kan vänta oss av nästa modell i serien och det har därför, blandat med rykten kring att serien helt ska läggas ner, spekulerats kring med hjälp av vilken tillverkare som nästa modell ska byggas. HTC, Asus (vars mobilchef i en intervju med Mobil.se var förtegen om de projekt man har på gång tillsammans med Google), LG eller kanske Motorola?

Det lutar nu åt den sistnämnda tillverkaren, om man får tro Androidpolice. Enligt källor till sajten arbetar Google och Motorola nu tillsammans för att ta fram en operatörsspecifik Nexus-modell ämnad för den amerikanska marknaden. Telefonen ska enligt uppgifterna vara försedd med en 5,9-tumsskärm, går under kodnamnet Shamu och ska vara på gång för släpp i november i samband med lanseringen av nya Android L.

Nexus-serien väntas även få utökning genom en surfplatta byggd av HTC. Surfplattan påstås, också enligt Android Police, vara försedd med en 8,9-tumsskärm med 2048 x 1440 punkters upplösning, 2 gigabyte arbetsminne och en Tegra K1-processor. Nexus-surfplattan anges vara på gång för släpp någon gång mot slutet av året.

Förutom Nexus-serien, som Google trots en del spekulationer kring motsatsen fortfarande uppger sig vara intresserade av att fortsätta med, så är Google även i färd med lansering av en ny produktlinje under namnet Android Silver. Konceptet bakom Android Silver ska dock vara öppet för flera tillverkare att ansluta till, till skillnad från Nexus-serien där utvalda tillverkare har fått bygga Googles enheter. Med Android Silver är upplägget istället att telefoner ska kunna tillhöra serien genom att Google betalar tillverkarna för att olika modeller ska uppfylla förhandsställda krav och specifikationer från Googles sida. 

Källa