Annons

Webbläsaren i centrum

Mozilla utmanar med appar

Nu lanserar Mozilla den första fasen i en satsning på web-appar som ska konkurrera med Googles och Apples olika app-butiker.

Publicerad Uppdaterad

Den typ av webb-appar som Mozilla nu lanserar är tänkta att kunna köras både i datorns webbläsare och i mobilen eller surfplatta, oberoence av vilken typ av enhet eller operativsystem som man har. På så sätt kan Mozilla-apparna utgöra ett alternativ både till Googles och Apples webb-appar avsedda för dator-användare och för de mobilappar som finns i Android Market och App Store. 

Mozilla verkar dock inte så intresserade av att själva få del av intäkterna från all app-försäljning eftersom möjligheterna för utvecklare att själv sätta upp egna app-butiker är något som man redan nu går ut med. Det verkar också som att appar för den egna webbläsaren Firefox inte kommer att särbehandlas jämfört med appar avsedda för Googles Chrome.

Det återstår att se hur Google kommer att koppla ihop Chrome och webbläsaren i Android, men Mozilla har redan påbörjat arbetet med starka kopplingar mellan dator- och mobilversionerna av Firefox, möjligheter som man nu också betonar när man lanserar sitt app-projekt.

Man nämner också som en framtida möjlighet att låta webb-sajter "installera sig" i webbläsaren och pekar på möjligheterna med att webb-läsaren håller reda på vilka sajter man besöker ofta och visa miniatyr-versioner av sajterna. Man ska också göra det möjligt att flytta appar som man har i datorn till mobilen med bara ett klick.