Läs testet

Smarta hemmet

Google söker patent

Nästa Nexus kan få tangentbord

Tangentbordsmobiler är allt annat än nytt men det hindrar inte Google från att ansöka om patent för ett antal olika konstruktioner. Det kan vara ett tecken på att nästa mobil i Nexus-serien kommer att ha ett fysiskt tangentbord.

Publicerad:

30 apr 2012 - 10:55

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Långt från allt som mobiltillverkarna tar patent på blir verklighet, men att Googles mobilchef Andy Rubin satt sitt namn under Google patentansökan om olika lösningar för att förse mobiler med fysiska tangentbord tyder på att Google har konkreta planer på området. På sajten Patentbolt.com kan man se olika mekaniska lösningar för en telefon där tangentbordet skjuts ut så långt att den yta som hamnar bakom skärmen minimeras.

Exakt vad Google anser vara unikt med sina lösningar är oklart, men utöver olika konstruktionslösningar för skjutmekanismen nämns också i ansökan vad tangentbords-delen av telefonen skulle kunna användas till utöver vanliga tangenter, som en mindre pekskärm, en styrplatta eller styrkula, olika typer av omkopplare eller dioder som indikerar olika saker. Man nämner också att man skulle kunna inkludera en pekpenna för att trycka på knappar som är för små för fingrarna.

Med andra ord försöker man täcka in ett stort antal möjliga lösningar och användningsområden, vilket i sig inte är ovanligt när det gäller patentansökningar. Frågan är om man bara vill skaffa sig ammunition inför kommande patentstrider med andra tillverkare eller om man har konkreta planer på att använda några av lösningar i en kommande produkt. Att förse nästa mobil i den egna Nexus-serien med ett tangentbord skulle kunna vara ett sätt att stärka Androids ställning på företagsmarknaden. Varken den första Nexus-mobilen One, eller de följande Nexus S och Galaxy Nexus har haft fysiska tangentbord. Däremot påminner skisserna i patentansökan lite om den allra första Android-mobilen G1.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Hetaste apparna

 • Anniversary Edition

  Enligt både privat- och företagskunder ska den senaste uppdateringen av Windows 10 ha gjort vissa tredjepartswebbkameror obrukbara.

  24 aug 2016 - 06:56
 • IFA 2016

  En ny Nubia-mobil ska enligt företaget inbjuda användarna till att ”drömma utan gränser”.

  23 aug 2016 - 16:36
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15
 • Gårdagens topplurar

  Enligt Reuters ska den sydkoreanska mobiltillverkaren ha ett program i görningen som ska återsälja inbytta toppmobiler till ett lägre pris.

  22 aug 2016 - 13:54
 • Bekräftat

  Mike Wang, Nokia-chef i Kina, har bekräftat att nya Nokia-enheter kommer att avslöjas under årets sista kvartal.

  22 aug 2016 - 10:00
 • Första bilderna

  Två nya versioner av Fitbits träningsarmband, Charge respektive Flex är på ingång.

  22 aug 2016 - 08:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!