Google söker patent

Nästa Nexus kan få tangentbord

Tangentbordsmobiler är allt annat än nytt men det hindrar inte Google från att ansöka om patent för ett antal olika konstruktioner. Det kan vara ett tecken på att nästa mobil i Nexus-serien kommer att ha ett fysiskt tangentbord.

Publicerad:

30 apr 2012 - 10:55

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:04

Långt från allt som mobiltillverkarna tar patent på blir verklighet, men att Googles mobilchef Andy Rubin satt sitt namn under Google patentansökan om olika lösningar för att förse mobiler med fysiska tangentbord tyder på att Google har konkreta planer på området. På sajten Patentbolt.com kan man se olika mekaniska lösningar för en telefon där tangentbordet skjuts ut så långt att den yta som hamnar bakom skärmen minimeras.

Exakt vad Google anser vara unikt med sina lösningar är oklart, men utöver olika konstruktionslösningar för skjutmekanismen nämns också i ansökan vad tangentbords-delen av telefonen skulle kunna användas till utöver vanliga tangenter, som en mindre pekskärm, en styrplatta eller styrkula, olika typer av omkopplare eller dioder som indikerar olika saker. Man nämner också att man skulle kunna inkludera en pekpenna för att trycka på knappar som är för små för fingrarna.

Med andra ord försöker man täcka in ett stort antal möjliga lösningar och användningsområden, vilket i sig inte är ovanligt när det gäller patentansökningar. Frågan är om man bara vill skaffa sig ammunition inför kommande patentstrider med andra tillverkare eller om man har konkreta planer på att använda några av lösningar i en kommande produkt. Att förse nästa mobil i den egna Nexus-serien med ett tangentbord skulle kunna vara ett sätt att stärka Androids ställning på företagsmarknaden. Varken den första Nexus-mobilen One, eller de följande Nexus S och Galaxy Nexus har haft fysiska tangentbord. Däremot påminner skisserna i patentansökan lite om den allra första Android-mobilen G1.

.

.

 

.