Annons

Utan knappar

N9 - Nokias första Meego-mobil lanserad

[Uppdaterad 08.02] Nu har Nokia lanserat sin fösta Meego-mobil. N9 är en pekskärmsmobil helt utan knappar på framsidan.

Publicerad Uppdaterad

Läs mer

Bildspel: Nokia N9

Video: Gränssnittet i Nokia N9

Efter många om och men har nu till slut Nokia lanserat den första Meego-mobilen N9. Det är en pekskärms-modell utan några vanliga knappar eller touch-knappar på framsidan, istället är svep i sidled över skärmen en viktig del i gränssnittet. Genom att svepa i sidled åt höger eller vänster kommer man alltid tillbaka till hem-skärmarna, oavsett vilken applikation man använder för tillfället.

Hem-skärmarna är tre till antalet och består av en skärm för appar där de appar man har installerat finns samlade, en skärm där man ser miniatyrer av skärmbilden för de appar som är öppna, samt en för händelser där man bland annat kan kan se meddelanden, kalenderposter och statusuppdateringar från sociala nätverk.

Telefonen, vars skal är tillverkat i ett enda stycke polykarbonat-plast, har heller ingen knapp för att sätta på eller släcka skärmen, det gör man genom att dubbeltrycka på skärmen. Nokia uppger att skärmen är 3,9 tum stor, av AMOLED-typ och tillverkade med så kallat Gorilla Glass. Skärmens upplösning är 854x480 pixlar.

Nokia N9 har måtten 116,5x61,2x12,1 millimeter och väger 135 gram.

På baksidan finns en Carl Zeiss-kamera som tar stillbilder med upplösningen 8 megapixel och är utrustad med dubbla led-blixtar. Video går att spela in i HD-upplösningen 720p med 30 bildrutor i sekunden.

Förutom att skicka sina bilder som mejl, meddelanden eller lägga upp dem på Facebook eller Flickr kan man också användas sig av NFC för att föra över bilderna till en annan telefon.

Telefonens NFC-modul kan också användas för att snabbt para ihop den med tll exempel ett bluetooth-headset. Om man ansluter hörlurar till telefonen ska det finnas stöd för både Dolby Headphone and Dolby Digital Plus, något som Nokia säger sig vara först bland mobiltillverkarna med.

På frågan om när N9 ska börja säljas blir svaret från Nokia att man inte tänker säga något alls om det i nuläget, utan istället kommer man att "berätta mer när det närmar sig säljstart". Någon uppgift om pris har man heller inte gått ut med.

Läs mer

Bildspel: Nokia N9

Video: Gränssnittet i Nokia N9

Nokia N9

System: Meego 1.2 Harmattan

Processor: ARM Cortex-A8 OMAP 36301 1 gigahertz

Storlek: 116,5x61,2x12,1 millimeter

Vikt: 135 gram

Skärm: 3,9 tum AMOLED, 854x480 pixlar, Gorilla Glass

Minne: 1024 megabyte ram, 16/64 gigabyte lagringsutrymme

Kamera: 8 megapixel med Carl Zeiss-optik. Autofokus, vidvinkel, dubbel led-blixt, videoinspelning i 720p, 30 fps, separat kamera för videosamtal

Datauppkoppling: Wlan 802.11abgn

Batterikapacitet: 1450 mAh

Taltid: 7 timmar (3G)

Standbytid: 450 timmar (3G)

I butik:

okänt

Pris: okänt