Styrs från Android-enheter

Nexus Q strömmar media från molnet

Google har lanserat ytterligare en produkt i Nexus-serien. Nexus Q styrs från en telefon eller platta med Android och kan strömma musik och video till högtalare och bildskärmar.

Publicerad:

28 jun 2012 - 10:38

Uppdaterad:

28 jun 2012 - 10:38

Den uppkopplade, klotformade spelaren ska kunna spela upp innehåll som hämtas från Youtube eller Google Music i högtalare och bildskärmar som den är koplad till. Man kan välja om det bara är från de egna Android-enheter som man ska kunna välja vad som spelas eller om man ska ställa Q i gäst-läge och låta andra enheter i närheten påverka spellistorna.

För att styra spelaren behöver man installera en speciell Q-app men sedan sker styrningen genom att man använder telefonen eller plattan som en sorfs fjärrkontroll där man i Youtube- och Music-appen anger vad man vill lyssna på för att få Q att på egen hand ladda ner samma innehålll från Googles servrar.

Baserat på vad vi lyckats från fram om Q verkar det alltså som att man inte utan vidare kan spela upp ljud eller rörliga bilder som man har lagrat i telefonminnet utan det måste laddas upp till någon av tjänsterna för att kunna spelas via Q.

Q har fått ett pris på 300 dollar, motsvarar cirka 2200 kronor, och ska beställas via Google Play av amerikanska köpare med beräknad leverans i juli.

Nexus Q är utrustad med Wlan  (802.11 a/b/g/n) och en ethernet-kontakt, även bluetooth och stöd för NFC har byggts in i spelaren. För anslutning till olika typer av bildskärmar och högtalare finns kontakter för micro-HDMI för video, samt S/PDIF och banan-kontakter för ljud.

Google har även försett Nexus Q med en micro-usb för "service och support". Under presentationen användes dessutom uttryck som "hackable". Att spelaren dessutom har Android 4.0 som system, ett ram-minne på 1 gigabyte och ett lagringsminne på 16 gigabyte gör den till en Android-enhet utan egen skärm. Så man kan utgå från att de funktioner som spelaren har nu vid lanseringen lär utökas på mer eller mindre officiella sätt.

.

.

 

.