Ska rädda krisföretaget?

Nintendo ska släppa mobilappar

Krisande spelföretaget Nintendo höll presskonferens om framtiden under gårdagen. En av lösningarna på deras problem stavas mobilappar.

Publicerad Uppdaterad

Nintendo har varit i ropet en hel del de senaste månaderna, men av helt fel skäl. Medan deras mobila avdelning, med Nintendo DS och 3DS, fortfarande genererar pengar är det lite värre med den stationära delen. Företagets senaste spelkonsol Wii U visade sig ha sålt betydligt sämre under hela 2013 än vad Playstation 4 och Xbox One gjorde under lanseringsmånaden och efter det har mängder av rykten florerat om hur Nintendo ska fixa sina resultat.

Nintendos VD, Satoru Iwata, höll igår en presskonferens om företagets planer för året och den närmsta framtiden. Wii U och dess surfplatta till spelkontroll kommer att uppdateras rejält, samtidigt som marknadsföringen ska fokusera mer på maskinens unika aspekter. Under 2015 eller 2016 meddelade Iwata dessutom att de troligen kommer att släppa en ny typ av hårdvara, den här gången fokuserad på hälsa. Den senare delen känns inte helt ologiskt med tanke på hur Wii användes för att få åldringar på pensionärshem att må bättre, spelet Wii Fit gjorde enorm succé som enklare träningsredskap, Dr. Kawashimas Brain Training sålde som smör till Nintendo DS och att Nintendo tjatat om allehanda spelkopplade pulsmätare sedan mitten av nittiotalet (utan att släppa någon större produkt på området dock).

Men under de senaste veckorna har det även spekulerats i att Nintendo ska släppa på sina traditioner och släppa Nintendospel till smartphones och surfplattor. Det är ett rykte som upprepade gånger tillbakavisats av Nintendo, men under gårdagens presskonferens berättade Iwata lite om deras planer för ”smarta enheter”, som han benämner dem.

- Jag har gett vårt utvecklingsteam helt fria händer, till och med godkänt att de använder våra karaktärer i olika spel och applikationer. Men om ni börjar rapportera att vi kommer släppa Mariospel till smartphones så har ni missuppfattat mig.

Några exakta planer har de inte avslöjat, men Iwata ger åtminstone en tidsplan.

- Vårt mål är att släppa åtminstone någon applikation till smarta enheter under det här året.