Android ses som stort hot

Nokia och Microsoft ska stämma Google

Microsoft, Nokia, Oracle och 14 andra företag har gått samman och lämnat in en stämningsansökan mot Google. Anledningen: Teknikjätten använder Android för att låsa mobilanvändare till sina nättjänster, menar företagen.

Publicerad Uppdaterad

Totalt 17 företag och organisationer - däribland Tripadvisor, Oracle, Nokia och Microsoft - har gått samman i gruppen FairSearch.org. Nu har gruppen lämnat in en gemensam stämningsansökan mot Google till Europeiska kommissionen. 

"Android - en trojansk häst"

I stämningsansökan pekar anmälarna ut Googles mobila strategi som konkurrensbegränsande. Sökföretaget anklagas för att använda sitt fria operativsystem Android som verktyg för att främja, samt låsa mobilanvändare till nättjänster som exempelvis Youtube.

"Google använder det mobila operativsystemet Android som en `trojansk häst´ för att bedra partners, monopolisera mobilmarknaden och kontrollera användardata. Vi ber därför Europeiska kommissionen att agera snabbt och beslutsamt för att skydda konkurrensen och innovationen på en konkurrensutsatt marknad", skriver FairSearchs advokat Thomas Vinje.

Google har ännu inte gett ett officiellt uttalande till stämningsansökningen.

Källa