Annons

Officiellt besked

Nokia: Pureview till Windows Phone

Kanske inte helt oväntat uppger Nokia nu officiellt att Pureview-tekniken som finns i Symbian-mobilen 808 även ska användas i Windows-mobiler.

Publicerad Uppdaterad

Redan när Nokia lanserade 808 Pureview i februari var det mest uppseendeväckande att man använda en kamerasensor med hela 41 megapixel. Det som väckte näst mest uppmärksamhet var att man valt Symbian som operativsystem trots att man sedan ett år tillbaka varit tydliga med att det var Windows Phone som var det viktigaste systemet för den fortsatta smartphone-utvecklingen.

Förklaringen visade sig vara att 808 Pureview hade föregåtts av totalt fem års utvecklingsarbete, vilket innebar att det till stor del pågick under en tid då Microsofts system inte var aktuellt. 

Att man nu officiellt säger att Pureview-tekniken ska användas i kommande Windows Phone-mobiler kommer kanske inte som någon större överraskning, allt annat hade varit ologiskt. (Uttalandet görs av Nokias USA-chef Chris Weber i en intervju för Howardsforum.com.)

Däremot kan uttalandet ge en fingervisning om att kommiy ganska långt i arbetet med att anpass tekniken till Windows Phone och att nästa lansering från Nokia mycket väl kan vara enn eller flera Pureview-mobiler med Microsofts system.

Det behöver dock inte betyda att det är ny 41-megapixelmobil som man har på gång. Nokia använder Pureview som ett samlingsnamn på fototekniken som utvecklats och   har tidigare uttalat att den kan användas på "flera sätt".