Annons

Vågen mäter mindre

Nokia tar bort viktig funktion

När Nokia lanserade sin smarta våg var funktionen som mäter pulsvågshastighet en av de saker som gjorde vågen unik. Nu tar man bort den funktionen från alla sålda vågar.

Publicerad Uppdaterad

Pulsvågshastighet, det som på engelska kallas “Pulse Wave Velocity“ är ett mått på hur snabbt pulsslagen färdas genom artärerna och det har ett tydligt samband med risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Ett bra mått att ha koll på, vilket vi konstaterade när vi testade vågen, men i ett e-post-meddelande som Mobil tagit del av och som Nokia sänt ut till kunder meddelar man att den här mätningen ska bort.

Anledningen att Nokia tar bort möjligheten att mäta pulsvågshastighet är enligt e-postmeddelandet att bolaget fått information att mätningarna egentligen kan kräva ytterligare myndighetstillstånd. Som en följd av detta väljer Nokia nu att ta bort möjligheten att mäta pulsvågshastighet. Funktionen kommer att försvinna från vågens skärm och den kommer heller inte längre synas i appen Nokia Health Mate där du kan följa övriga mätresultat i sin helhet. Den som vill ska dock kunna ladda ner de mätvärden som vågen hittills samlat ihop.

Med denna funktion avlägsnad så återstår i vågen möjligheten att mäta vikten samt även sammansättningen av din kroppsmassa, din puls och BMI. Som plåster på såren ger Nokia bort en rabattkupong på 30 Euro till alla berörda kunder. Kupongen kan användas i bolagets webbshop och gäller för nya produkter såväl som tillbehör.