Nya Razr

Nu är Moto med i spelet

Med nya Razr gör Motorola ett ärligt försök att ta för sig på den europeiska mobilmarknaden. De första intrycken av mobilen antyder att de kan ha en produkt som gör att de lyckas. Mobil åkte till Berlin för att klämma och känna på den.

Publicerad Uppdaterad

En busslast journalister och Berlin är startpunkten för Motorolas europaoffensiv. Vapnet är nya androidmobilen Razr och en mängd tillbehör som ska få konsumenterna att börja tänka i nya banor kring mobiltelefoni. Enligt Ralf Gerbershagen, Motorolas Vice president och General manager för mobila enheter i Europa är det först nu företaget känner att de har en produkt som ordentligt kan etablera märket i Europa och slåss med HTC, Samsung och LG. Tittar man på Razr tekniska specifikationer så finns förutsättningarna där. 

Grym på papperet 

Nya Razr har en dual core-processor på 1,2 gigahertz, 1 gigabyte ram-minne, och 16 gigabyte lagringsminne, varav 11,5 är tillgängligt för användaren. Batteriet uppges räcka till 9,4 timmar.  Under vår korta intensiva stund med Razr upplever vi inget lagg i när det kommer till att navigera omkring i menyer, kolla på foton och spela upp musik. Vi märker också att mobilen är tunn, 7,1 millimeter, men framför allt är den väldigt lätt, den väger bara 127 gram. Den 4,3 tum stora konkavböjda Gorillaglas-skärmen är av Super Amoled Advanced-typ men exakt vad som skiljer den mot Super Amoled Plus är oklart. Från ett användarperspektiv märker vi i alla fall ingen skillnad jämfört med Samsung Galaxy S2:s skärm, vilket i sammanhanget inte är negativt. 

Mobilens kamera är på 8 megapixlar och videoinspelning kan göras i full HD-upplösning. Kameran för videosamtal är 720p. När det gäller materialet så har Motorola inte sparat in. Själva stommen på insidan är av rostfritt stål och för att skydda telefonen utan att den ska bli tung så har Motorola använt sig av laserskuren Kevlar (samma material som i skottsäkra västar). Dock finns det en Akilles-häl. Förmodligen för att få ner tunnheten och vikten så har mobilen precis som Apples Iphone-telefon inget utbytbart batteri, ett val som brukar kritiseras. Dock är Razr stänkskyddad. Enligt Motorola har företaget använt nanoteknologi som gör att till och med mobilens elektriska komponenter är skyddade.     

Ingen glass ännu

Motorola har även tagit beslutet att inte implementera Ice Cream Sandwich till lanseringen utan istället släppa mobilen med Android 2.3.5. Enligt företaget kommer dock Razr att ota-uppdateras (over the air) till Ice Cream Sandwish någon gång under första halvan av 2012. 

Vissa kanske blir besvikna att det inte finns med från börja men Razr innehåller en mängd smarta funktioner som Motorola själva har stoppat in, som att många av mobilens grundwidgetar är scrollbara. En riktigt intressant nyhet är ”Smart Actions”. I grund och botten så är det en uppsättning regler för vilka funktioner mobilen ska använda under olika förhållanden. ”Hem”-inställningen kan exempelvis vara att Bluetooth automatiskt stängs av och istället aktiveras wlan. En annan regel kan vara att skärmens ljusstyrka sänks och andra batterikrävande funktioner stängs av automatisk när batteri-nivån når 20 procent. Det går att göra egna regler och kombinera ihop en mängd olika alternativ. Vårt första intryck är att systemet är väldigt lättanvänt och kombinationsmöjligheterna är i det närmaste oändliga.   

En potentiell succéfunktion är Motocast som möjliggör att man kan strömma media direkt från en dator till telefonen över wlan och mobilnätet. Exempelvis kan man integrera ens musikbibliotek som man har på hemdatorn med mobilens. Som användare ser det ut precis på samma sätt som det gör med musiken man har lokalt i telefonen. Det enda man märker är en liten ikon som indikerar att filen inte är lagrad lokalt. Är en låt inte drm-skyddad så går det att ladda ner den till telefonen och vice versa. Lösningen fungerar även för foton. Vid demonstrationen flöt allting på smidigt, även om det tog en kort stund innan de på datorn lagrade högupplösta bilderna gick över från förhandsvisning till full upplösning i mobilen.  

Tillbehör

Ett område som Motorola försöker särskilja sig med från konkurrenterna är den rejäla satsningen på egna tillbehör. Strategin var uppenbar redan vid lanseringen av Motorola Atrix. Ett exempel är det alternativa operativsystemet Webtop, finns även på Razr, som bland annat ger en tillgång till en fullfjädrad version av Firefox när mobilen är dockad.

Med Razr blir strategin ännu tydligare. Utöver ”vanliga” tillbehör som multimediadocka och lapdock så kommer en innovativ fjärrkontroll som är tänkt att användas med den förstnämnda. Tanken är att styra Razr funktioner från soffan när man har mobilen placerad i multimediadocka och kopplad till tv:n. I det läget har man tillgång till en muspekare som man kan kontrollera med hjälp av en styrplatta på fjärrens överdel. Det går även att bläddra bilder eller mellan startskärmar genom att svepa fingret över plattan och det går till och med att minska och förstora bilder genom att knipa eller dra isär fingrarna.   

Med viss möda lyckades till slut Motorola representanten få igång fjärrkontrollen och demonstrera funktionerna. På det stora hela verkar det fungera hyfsat men viss förfining av mjukvaran kanske skulle vara i ordning innan lanseringen. Brilliant är dock att man kan svara på samtal med fjärrkontrollen tack vare inbyggd högtalare och mikrofon, med andra ord behöver man inte lossa luren från dockan bara för att det ringer. 

Det kan gå vägen

Även om det är svårt att ge ett slutgiltigt omdöme innan man har gjort ett ordentligt test av en slutgiltig skarp version av Razr, som kommer till Sverige i början av november, så känns det som att Motorola har tagit fram en potentiell vinnare. Avgörande kommer nog prissättningen att bli, inte bara på själva luren utan även på tillbehören.