Nvidia Shield Tablet

Nvidia släpper 8-tums spelplatta

I mitten av augusti kommer Nvidias nya spelanpassade surfplatta till Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Nvidia Shield Tablet är en spelinriktad surfplatta tänkt att ta upp kampen bland annat med både dedikerade portabla och ickeportabla spelkonsoler. Det finns nämligen gott om möjligheter när det gäller hur enheten kan användas för att spela på.

Plattan kan förstås anslutas till en tv för att användaren ska kunna spela på en större skärm. Då kan enhetens inbyggda åttatumsskärm också visa information och användas för att styra och starta och spel. För den som vill ha bättre kontroll över spelen än vad en pekskärm kan ge dig så erbjuder Nvida även speciella trådlösa handkontroller anpassade för plattan. Shield Wireless Controller, som en av handkontrollerna heter, ansluts genom wifi till surfplattan istället för genom bluetooth. Det ska båda för snabbare respons enheterna emellan och på så vis ge ännu bättre kontrollkänsla i spelen. Upp till fyra enheter kan anslutas samtidigt till surfplattan.

Nvidia Shield Tablet har också stöd för att du ska kunna strömma spel från en PC med Nvidia-grafikkort till surfplattan, vilket sker genom ett lokalt trådlös nätverk. Vill du låta andra kika på dina spelomgångar så kan du även strömma dem till videosajten Twitch, samtidigt som den integrerade mikrofonen i Shield Wireless Controller gör att eventuella åskådare kan höra dig prata under spelomgångarna.

Försäljningen i Sverige av surfplattan väntas komma igång någon gång framåt mitten av nästa månad. Vad specifikationerna beträffar så finns det förstås en hel del krut under skalet på den här spelinriktade surfplattan. Hjärtat i enheten är Nvidias 32-bitars Tegra K1-chip. Processorn är en ARM Cortex A15 på 2,2 gigahertz och arbetsminnet är 2 gigabyte stort. Plattan släpps i två varianter med 16 respektive 32 gigabyte internt lagringsutrymme, och enheten har stöd för 4G. Den åtta tum stora skärmen levererar en upplösning på 1920 x 1200 punkter och det finns stereohögtalare på enhetens framsida. Kameror är monterade både på fram- och baksidan, båda försedda med en sensor med 5 megapixel i upplösning.

Priserna för den Android Kitkat-försedda surfplattan ser ut att hamna runt 3 650 kronor för varianten på 16 gigabyte (den modell som inte har sim-kortplats) respektive 4 440 kronor för varianten med 32 gigabyte, då inklusive ett skärmskydd som låter dig placera enheten stående utan att du behöver hålla i den samt den tillhörande handkontrollen Shield Wireless Controller. Vill du köpa till fler handkontroller så kommer priserna för att köpa sådana separat att hamna på strax under 600 kronor styck.

Källa