Hälsokoll

Ny studie: Mobiler orsakar inte cancer

Den elektromagnetiska strålningen från mobiltelefonen är inte farlig, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det populära antagandet att mobiltelefoner orsakar hjärntumörer motsägs av Sydneys universitet.

Publicerad Uppdaterad

Det är Universitetet i Sydney som tittat på utvecklingen av hjärntumörer i en långtidsstudie under åren 1982-2012 som innefattade 34000 män och kvinnor i varierande åldrar. Syftet här var att se om det finns ett samband mellan den ökade mobilanvändningen som skett under den tiden (från egentligen inget till att mer eller mindre alla har en mobiltelefon) och hjärntumörer. För om strålningen från mobiler är så farlig som vissa påstått borde antalet tumörer ha ökat markant under den tiden.

Deras resultat är att telefoner inte har ett dyft med hjärntumörer att göra. Den enda åldersgruppen där det över huvud taget var en förhöjning av antalet hjärntumörer värt att notera var i åldersgruppen 70+ under den studerade tiden.

Det klassiska hälsolarmet gällande mobiler har länge varit att du mer eller mindre grillar hjärnan under samtal, eftersom det är då mobilens antenner jobbar som hårdast samtidigt som du trycker luren mot örat. I dag använder vi dock telefonen till så enormt mycket mer än samtal, som istället minskat (samtidigt som vi använder headsets i större utsträckning). Om det över huvud taget funnits en ökad risk med telefoner, vilket ovanstående studie motvisar, har vi alltså själva avhjälpt problemet rätt rejält (med gamnacke som resultat, men det är en annan historia).