Annons

Längre livslängd för Linux

Nya Androidmobiler kan få uppdateringar i många år

Tack vare en överenskommelse med Linux Foundation öppnas nu möjligheten att nya Androidmobiler kan få uppdateringar lika länge som Iphone.

Publicerad Uppdaterad

Köper man en ny Iphone har man hittills kunnat räkna med att den får den senaste versionen av Ios inom några dagar efter släpp, i fem års tid framöver. Som Androidanvändare är man glad om man får en större uppdatering av systemet ett halvår efter att den släpps. Men nu finns det hopp om att den skillnaden upphör.

En orsak till skillnaden har varit att det är krångligt och arbetsamt, och därmed kostsamt, för tillverkarna att uppdatera en Androidmobil till en ny systemversion. När en ny version av Android har levererats har de i princip varit tvungna att skriva om den för var och en av deras telefoner. Detta ska förhoppningsvis vara ett mindre problem i och med Android 8.0, där Google har lagt till tydliga gränssnitt mellan operativsystem och tillverkarens pålägg. Åtminstone i teorin ska man bara behöva ändra ett par rader kod här och där för att tillverkarens systempålägg ska fungera med den nya versionen. Detta kallar Google Project Treble.

Ett annat problem löst

Men det har inte varit det enda problemet. Ett annat är Linuxkärnan. Linux finns i ett antal versioner där Android i botten använder den mest stabila utgåvan av Linuxkärnan, LTS (Long Term Support), som är garanterad buggfixar och tilltäppningar av säkerhetshål i två år. Efter det stöds inte längre kärnan. Det innebär att vi även här har ett bäst före-datum som gör det svårt att uppdatera äldre telefoner.

Nu har dock Iliyan Malchev, Googles chef för Project Treble, tillsammans med Greg Kroah-Hartman, som är den som för närvarande ansvarar för att underhålla LTS-kärnorna för Linux, meddelat att man  förlänger livslängden för LTS-spåret från två till sex år. Detta från och med den nuvarande LTS-versionen.

Enligt Iliyan Malchev vill Google i framtiden se att alla Androidmobiler får åtminstone fyra stora uppdateringar, och med det menar man troligen de årliga nya versionerna, under sin livslängd. Det skulle innebära ungefär samma livslängd som Apple ger sina Iphones.

Det återstår förstås att se om tillverkarna svarar på denna uppmaning, eller om det fortfarande finns hinder som gör det dyrt att uppdatera en hel produktfamilj till nya Androidversioner, men vi kan nog utgå från att Google planerar för att åtminstone Pixel 2-familjen som väntas lanseras på onsdag ska få fyra större systemuppdateringar framöver.

Källa