Ipad i skolan

Nya Ibooks 2 lockar med läroböcker

Vid en presentation i New York idag visade Apple upp nya versionen av Ibooks, företagets program för läsning av e-böcker. Skolsatsningen innebär även att det ska bli enkelt att skapa egna böcker.

Publicerad:

19 jan 2012 - 17:28

Uppdaterad:

19 jan 2012 - 17:28

Den nya versionen är en del i en större satsning på skola och utbildning. Lanseringen på Guggenheim museet i New York är utalat inriktat på just utbildning och då är det främst användandet av Ipad i skolor som hamnar i fokus. Det första som Apple presenterade var en ny verison av e-bokläsaren Ibooks som direkt finns att ladda ner i nya versionen från Appstore till Iphone och Ipad.

Nyheterna som presenteras idag gäller dock främst Ipad. För samtidigt som nu alltså Ibooks 2 lanseras kommer även ett macprogram kallat Ibooks Author. Det programmet finns också tillgängligt nu, men då i programbutiken för Mac OS. Ibooks Author ska enligt Apple göra det enkelt att själv skapa egna böcker och förhandvisa dem i Ipad. I en sådan bok kan till exempel 3d-modeller av det du lär dig visas på skärmen och en bok kan vara betydligt mer interaktiv och uppdaterad än den kan i pappersform. I de böcker man skapar kan man även lägga in kopplingar till internet så att information automatiskt är uppdaterad och aktuell. Programmet som man använder tycks vara likt Apples ordbehandlingsprogram Pages, men är anpassat för det här ändamålet.

Utöver de böcker som skapas i Ibooks creator har Apple redan avtal med läroboksförlag som enligt uppgift står för 90 procent av de läromedel som säljs i USA, inga uppgifter dock om hur svensk läromedel.

Itunes U är en annan ny app som lanserades idag, även om funktionen i sig funnits tillgänglig länge som tillgängliga gratis föreläsningar i Itunes, främst från amerikanska universitet. I Itunes U-appen ska du kunna gå gratis kurser och liksom Ibooks finns den tillgänlig nu direkt i Appstore för Iphone och Ipad. Kurserna kan innehålla bland annat ljud, bild och film låter dig ta anteckningar.

Apple lanserade alltså inga nya prylar under presentationen idag, men enligt ryktena är det inte långt innan en uppdaterad version av Ipad presenteras.

.

.

 

.