Ipad i skolan

Nya Ibooks 2 lockar med läroböcker

Vid en presentation i New York idag visade Apple upp nya versionen av Ibooks, företagets program för läsning av e-böcker. Skolsatsningen innebär även att det ska bli enkelt att skapa egna böcker.

Publicerad:

19 jan 2012 - 17:28

Uppdaterad:

19 jan 2012 - 17:28

Den nya versionen är en del i en större satsning på skola och utbildning. Lanseringen på Guggenheim museet i New York är utalat inriktat på just utbildning och då är det främst användandet av Ipad i skolor som hamnar i fokus. Det första som Apple presenterade var en ny verison av e-bokläsaren Ibooks som direkt finns att ladda ner i nya versionen från Appstore till Iphone och Ipad.

Nyheterna som presenteras idag gäller dock främst Ipad. För samtidigt som nu alltså Ibooks 2 lanseras kommer även ett macprogram kallat Ibooks Author. Det programmet finns också tillgängligt nu, men då i programbutiken för Mac OS. Ibooks Author ska enligt Apple göra det enkelt att själv skapa egna böcker och förhandvisa dem i Ipad. I en sådan bok kan till exempel 3d-modeller av det du lär dig visas på skärmen och en bok kan vara betydligt mer interaktiv och uppdaterad än den kan i pappersform. I de böcker man skapar kan man även lägga in kopplingar till internet så att information automatiskt är uppdaterad och aktuell. Programmet som man använder tycks vara likt Apples ordbehandlingsprogram Pages, men är anpassat för det här ändamålet.

Utöver de böcker som skapas i Ibooks creator har Apple redan avtal med läroboksförlag som enligt uppgift står för 90 procent av de läromedel som säljs i USA, inga uppgifter dock om hur svensk läromedel.

Itunes U är en annan ny app som lanserades idag, även om funktionen i sig funnits tillgänglig länge som tillgängliga gratis föreläsningar i Itunes, främst från amerikanska universitet. I Itunes U-appen ska du kunna gå gratis kurser och liksom Ibooks finns den tillgänlig nu direkt i Appstore för Iphone och Ipad. Kurserna kan innehålla bland annat ljud, bild och film låter dig ta anteckningar.

Apple lanserade alltså inga nya prylar under presentationen idag, men enligt ryktena är det inte långt innan en uppdaterad version av Ipad presenteras.

 

Aktuellt just nu

Missa inte

Hetaste apparna

 • Fartfyllt lagarbete utan vänner

  Det ser ut som ett tecknat ninjadisco och höjer adrenalinet, men här saknas ett riktigt flerspelarläge.

  24 jul 2015 - 16:27
 • Design

  Apple sägs skicka ut komponenter för magnetisk laddning till ett begränsat antal utvecklare.

  24 jul 2015 - 12:14
 • Fler rykten

  Nya läckta bilder på fungerande Galaxy Note 5 och S6 edge+. Nya uppgifter menar också att Galaxy Note 5 ska få stöd för micro SDXC-kort.

  24 jul 2015 - 11:25
 • Animerad knythjälp

  Knutar kan vara komplexa och svåra att förstå sig på, men Knots 3D lyckas vara både informativ och lättförstådd.

  23 jul 2015 - 16:36

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.