Vi svenskar får bara 3G

Nya Iphone 5 utan 4G i Sverige

Precis som med nya IPad är det nu efter en viss förvirring klart att vi svenskar inte får 4G i nya Iphone 5.

Publicerad:

12 sep 2012 - 21:05

Uppdaterad:

12 sep 2012 - 21:05

Under presentationen i San Francisco var en av de stora nyheterna att Iphone 5 har stöd för LTE, eller 4G som det också kallas. det är alltså det nät som de svenska operatörerna var för sig och tillsammans bygger för fullt. Dock så stödjer nya Iphone 5 inte de frekvenser som används för 4G i Sverige. Telefonen stödjer 4G i bland annat USA och Kanade, men även i de europeiska länderna Storbritannien och i Tyskland. 

Förklaringen till att vi svenskar blir utan 4G i Iphone är att telefonen stödjer frekvensbanden 2100, 1800 och 850 MHz. I Sverige använder vi 800, 900 och 2600 Mhz-banden, vilket gör att vi alltså får nöja oss med det stöd för snabb 3G som Iphone 5 har. Apple förklarar detta på en speciell webbsida.

På operatörerna vill man dock inte säga något när Mobil ringer för att få uppgifterna bekräftade från operatörshåll.

– I nuläget kan vi inte gå ut med någon information, utan väntar på att få information från Apple, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig på Telia Sonera.

– Vi har tittat på Tim Cooks key note-tal noggrant. Vad han säger är att bara två länder i Europa kommer att ha LTE-stöd, och det är Storbritannien och Tyskland. I samma tal visar man sedan en täckningskarta för HSDPA i Norden. Vi tolkar det som att Iphone 5 kommer att ha stöd för 3G med höga hastigheter, och förmodligen ha samma radiodel som senaste Ipad, säger Erik Hörnsfeldt, presskontakt hos Tre.

– Man kan tycka att det är tråkigt eftersom vi satsat på att bygga ut 4G-nätet i Sverige. Tre har 4G-täckning i 70 kommuner i landet nu, och vid jul kommer det ha ökat till 140 kommuner, fortsätter Erik Hörnfeldt.

– Vi ber att få återkommer med ett uttalande när vi med säkerhet kan säga vad som gäller, säger Andreas Hamrin, presschef hos Telenor.

– Vi har inte uppgifter nu, men för kontinuerlig kontakt med Apple. Vi kommer att få tekniska specifikationer under morgondagen, så då kommer jag kunna ge besked, säger Pernilla Oldmark, informationsdirektör hos Tele 2.

Vad det här innebär är att Iphone 5 i Sverige får stöd för som högst hsdpa med dual carrier vilket innebär en teoretisk maxhastighet på 42 Mbps för nedladdning via 3G-näten.

.

.

 

.