Smarta hemmet

  • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

  • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

  • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Fungerar överallt eller inte alls

Oklart om mobildata hos Ipad-återförsäljare

Att Apple valt bort de svenska 4G-frekvenserna betyder inte bara att svenska användare inte har någon glädje av 4G-funktionen, det har tydligen blivit för mycket att hantera för vissa svenska återförsäljare.

Publicerad:

23 mar 2012 - 12:09

Uppdaterad:

23 mar 2012 - 12:09

Idag är första dagen då svenska återförsäljare får sälja den senaste Ipad-modellen. Bara Apples beslut att inte ge den något nummer utan att kort och gott kalla den för Ipad eller "the new Ipad" har gett upphov till en del konstigheter hos återförsäljarna. I ett mejl som skickats från Inwarehouse under förmiddagen kan man läsa att det är "Ipad3" som nu har lanserats. I Experts webbshop säljer man ett antal varianter av den nya surfplattan "Apple Ipad (3rd gen)".

Namnförvirringen har dock Apple bäddat för själva. Betydligt värre är hur en del återförsäljare hanterar informationen om hur plattan fungera i svenska mobilnät. Apple har valt att använda frekvensbanden 700 MHz och 2100 MHz för 4G, frekvensband som inte någon av de svenksa operatörerna har i sina 4G-nät.

Trots det säljer Inwarehouse.se modeller som man kallar "Apple iPad Wi-Fi + 4G". Under fliken Produktinformation har alla dessa modeller rubriken "Modeller med 4G. Supersnabbt mobiltbredband, inbyggt och klart." och där kan man, i skrivande stund, läsa följande:

"Du använder iPaden mycket och därför vill du såklart ha med den överallt. Nya iPaden ger omfattande stöd för snabbare nätverk över hela världen. Den har mobilantenner som ger tillgång till ett ännu större frekvensspektrum vilket innebär att du kan få mottagning praktiskt taget överallt. Du kan också sätta in ett SIM-kort för att få anslutning till nätet även på resande fot. Surfa på nätet, strömma media eller ladda hem filmer otroligt snabbt. Den mobila anslutningen fungerar även med GSM/UMTS världsomfattande nätverksteknologi inklusive HSPA+ och DC-HSDPA (det snabbaste 3G-nätet som finns tillgängligt)". Att 4G-tekniken i Ipad inte fungerar ihop med svenska 4G-nät nämner man överhuvudtaget inte.

I Sibas webbshop är det inte alls lika stor risk att man som konsument blir lurad att betala för en funktion som inte fungerar i praktiken. Däremot är det nästan lika förvirrande när det gäller möjligheterna att koppla upp sig mobilt. Ett antal av den nya Ipadens funktioner räknas upp och som en av punkterna på listan står "Mobildatatjänst på Wi-Fi + 4G-modellerna" samt en hänvisning till en fotnot.

Läser man sedan fotnoten får man veta att "mobildatatjänst" är något som bara stöds av fem namngivna operatörer i USA och Kanada. Däremot kan man köpa "dataabonnemang" separat och man uppmanas kontakta sin operatör för mer information. Förhoppningsvis kan operatörerna förklara att mobildata även finns i Sverige och att 4G-modellerna har stöd för svenskt turbo-3G.

Så här illa ser det dock inte ut på alla håll. Ett exempel är Webhallen.com som med föredömlig tydlighet skriver "OBS 4G-stöd beroende på operatör, i skrivande stund har ingen Svensk operatör stöd för Ipad 3's 4G-teknik". 

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!