Nu kan du surfa mer

Operatörer ökar surfpott för mobilt bredband

Trenden med allt sämre villkor för datatrafiken i mobilabonnemangen ser ut att vara bruten.

Publicerad Uppdaterad

Abonnemangsvillkoren för mobil datatrafik har generellt sett blivit betydligt sämre de senaste åren, med betydligt striktare villkor för hur mycket data som ingår i priset. I början av april passade till exempel Tele2 på att chockhöja priset för mobilt bredband med 75 procent, när Large-abonnemanget (där 60 gigabyte data ingår varje månad) gick upp från att ha kostat 369 kronor i månaden till att nu ligga på 699 kronor i månaden.

Nu verkar det dock som att ett trendbrott vad surfpotten i mobilabonnemangen beträffar har inträffat för flera av de stora operatörerna. Tidigare nämnda Tele 2 har nu till exempel nämligen valt att utöka mängden data som ingår för den som skaffar ett Volym-abonnemang hos operatören. För de dyraste varianterna av Volym-abonnemanget fördubblas datamängden per månad till 12 respektive 20 gigabyte, medan de billigare abonnemangen utökas från 2 gigabyte till 3 gigabyte respektive från 4 gigabyte till 6 gigabyte. Priserna börjar på 299 kronor i månaden för det billigaste av abonnemangen.

Även Telenor utökar surfpotten i flera av sina abonnemang. Abonnemangen Mobil Medium, Mobil Large samt Mobil X-Large ligger kvar på samma priser som innan, men med en större surfpott. I Mobil Medium-abonnemanget, som kostar 399 kronor i månaden, utökas datatrafiken från 4 till 6 gigabyte. I Mobil Large-abonnemanget, där kostnaden ligger på 499 kronor i månaden, fördubblas datamängden som ingår från 6 till 12 gigabyte. Samtidigt fördubblas även datatrafiken som ingår i det dyraste abonnemanget, Mobil XL för 599 kronor i månaden, från 10 gigabyte till 20 gigabyte.

Tidigare i veckan berättade vi också om att Telia har justerat surfpotten som ingår i en del av abonnemangen uppåt. Vad gäller de mobila bredbandsabonnemang som Telia erbjuder så finns nu månadspotter i intervallen 3, 10, 20 och 40 gigabyte. För 3 gigabyte får du betala 99 kronor i månaden och sedan kostar varje ytterligare nivå hundra kronor extra. Samtidigt finns även mobilabonnemanget Telia Mobil Komplett i intervall om 0,5 samt 2, 6, 12 och 20 gigabyte i månaden, där priserna varierar från 199 upp till 599 kronor i månaden.