Efter lanseringen

Operatörer: Ska se över 4g till Iphone 5

Iphone 5 har stöd för LTE i frekvensbandet 1800 MHz - vilket Tele 2, Telenor och Telia köpte tillgång till under förra året. Men i nuläget vet ingen av operatörerna när 4G kan finnas tillgängligt för kunderna via den frekvensen.

Publicerad Uppdaterad

När Iphone 5 lanserades under onsdagen var det många svenska kunder som blev besvikna över att den saknar stöd för de frekvensband som används i det svenska 4G-nätet, vilket även är ett bakslag för operatörerna.

Men nu kan det komma att bli så att  Iphone 5 får stöd för 4G i Sverige ändå.

Vid förra årets frekvensauktion köpte Telia och Net 4 Mobility (Telenors och Tele 2:s gemensamma nätbolag) utrymme i 1800 MHz-bandet - vilket är en av de frekvenser som nya Iphone använder för 4G.  

Mobil.se har gjort en rundning till operatörerna för att förhöra oss om deras framtida planer för ovan nämnda frekvensband.

– Vi har 1800 MHz-frekvenser och just nu tittar vi på hur vi ska rulla ut 4G i det här bandet, men det är någonting som vi måste stämma av med Telenor som är vår partner i Net4mobility. I nuläget har jag ingen information om tidplan, säger Malin Mellberg, presschef hos Tele 2.

Enligt Andreas Hamrin, presschef hos Telefon, är det i dag inte möjligt att använda 1800MHz-bandet för LTE, då detta blir teknikneutralt först från årsskiftet.

– Nu vet vi vilka frekvensband som Iphone 5 stöder, vilket är en anledning att fundera på hur vi ska göra med 1800 MHz-bandet. Men först ska vi ha en gemensamt diskussion med Tele 2 om det är aktuellt att bygga ut 1800MHz-bandet, säger Andreas Hamrin.

Telia planerar att bygga ut 1800 MHz-bandet under nästa år. Men enligt Nicholas Rundbom - pressansvarig för mobiltjänster på Telia - är det viktigt att inte dra  några större slutsatser om Iphone 5 och 4G-stöd på grund av det.

– Vi väntar fortfarande på information från Apple gällande vilka frekvensband som Iphone 5 kommer att ha stöd för, säger Nicholas Rundbom.

Hur länge måste kunderna vänta på att kunna använda 1800 MHz för LTE?

– I dag är det är svårt att säga när de kommersiella basstationerna för just den frekvensen tas i bruk, eftersom det tar tid att bygga ut nätet. Viktigt att säga är att denna utrullning kommer att ske parallellt med utbyggnaden av våra andra frekvensband i LTE-nätet. Det har lanserats flera andra telefoner som klarar LTE, så det finns stora möjligheter för kunder som vill ha en LTE-telefon, säger Nicholas Rundbom.