Fungerar med Iphone och Android

Paypal testar NFC-betalningar

Bara ett fåtal mobiler på den svenska marknaden har NFC inbyggt. Den lösning som Paypal nu testar i ett par butiker bygger istället på att mobilen har en påklistrad NFC-tagg som läses av i kassan.

Publicerad Uppdaterad

I väntan på att Near Field Communication (NFC) blir vanligt i mobiltelefoner testas andra lösningar för att göra det möjligt att betala med hjälp av mobilen. I ett par butiker i Stockholm testar Paypal en metod som bygger på NFC-teknik men där kunderna kan använda valfri Android eller Iphone-modell. NFC är en radioteknik för att överföra information på korta avstånd.

NFC finns både i form av aktiva kretsar som kräver ström och i form av passiva kretsar, så kallade taggar, som kan använda energi som tas emot  när taggen blir avläst av en aktiv NFC-modul. Paypals lösning bygger på att mobiltelefonerna utrustas med passiva taggar som antingen sätts på telefonens baksida eller direkt på batteriet under telefonens skal.

Första gången man ska använda tjänsten måste man aktivera NFC-taggen man får i butiken i appen. Appen frågar sedan efter en pin-kod varje gång den ska startas, men när koden är inmatad räcker det med att hålla telefonen över kassa-terminalen och trycka på "Bekräfta" för att genomföra köpet.

Försöket genomförs med teknik och appar från Accumulate och ska pågå fram till och med april nästa år. Till en början finns systemet hos Webhallen och Alpingaraget.