Toppmodell

Pixel C – Googles första egna surfplatta

Pixel-serien från Google utökas med en surfplatta.

Publicerad Uppdaterad

Förutom Chromecast Audio var kanske Pixel C den bäst bevarade hemligheten fram till Googles event ikväll. Den läckte förvisso ut tidigare, men inte alls i samma utsträckning som Nexus 5X och Nexus 6P.

Pixel är som bekant Googles egentillverkade serie prylar, som fram tills idag enbart bestått av Chromebook-datorer.

Den nya surfplattan är dock ingen Chromebook, utan kör Android 6.0 och kommer att finnas tillgänglig från 500 dollar och uppåt beroende på lagringsutrymme framåt slutet av året. Prislappen gäller på modellen med 32 gigabyte lagring, medan 64 gigabyte kostar dig 600 dollar.


Plattan i sig kör på det något ovanliga spåret med ett systemchip från Nvidia, närmare bestämt deras X1-chip tillsammans med tre gigabyte arbetsminne. Skärmen är på 10,2 tum med upplösningen 2560 x 1800 pixel och på samma sätt som med Nexus-enheterna återfinns såklart USB-c för laddning.

Som tillbehör finns även ett tangentbordsfodral som även tjänstgör som ställ för vettig vinkel när du skriver. Tillbehöret kopplar upp sig via bluetooth och själva fästet som medger vinkling av plattan använder enbart magneter som fästen. Själva tangentbordet kostar 149 dollar och i dagsläget har vi inga uppgifter på om plattan kommer att släppas i Sverige.