Alternativ till fingeravtryck

Pulsen som lösenord

Ny inloggningslösning identifierar med hjälp av hjärtats elektriska signaler.

Publicerad Uppdaterad

Med vanliga lösenord följer många säkerhetsproblem – användare väljer vanliga ord, använder samma uppgifter till många tjänster eller så kommer uppgifter på avvägar genom brister på serversidan.

Det nystartade kanadensiska företaget Bionym har byggt en inloggningsdosa som säkrar identiteten med hjälp av en pulssensor. Lösningen består av ett armband, kallat Nymi, som innehåller en krypteringsnyckel och bluetooth för kommunikation med omvärlden. 

För att kunna använda nyckeln och begära åtkomst till tjänster eller öppna elektroniska lås måste användaren identifiera sig. Det sker genom att man placerar fingret på en elektrod på Nymis ovansida och armbandet mäter pulsen med EKG-teknik. Nymi mäter inte bara antalet slag per minut, utan skapar en mer komplex bild av hjärtats elektriska signaler som enligt Bionym är lika exakt som fingeravtrycket. När identifieringen har skett är armbandet aktivt tills användaren tar av det.

För att fungera med befintliga tjänster kan man använda Bionyms mobilapp som lagrar lösenord och andra personliga uppgifter – krypterade med Nymi-armbandet. 

Källa