Annons

Striden hårdnar

Qualcomm försöker förbjuda Iphone-försäljning i USA

Det råder sedan en tid tillbaka en bitter patentstrid mellan chippjätten Qualcomm och Apple. Qualcomms senaste drag är nu att försöka få till stånd ett förbud mot all Iphone-försäljning i USA. En formell begäran har lämnats in till den amerikanska handelskammaren.

Publicerad Uppdaterad

Striden som rasat mellan Qualcomm och Apple i flera månader gäller Qualcomm-patent som Apple använder i sina mobila enheter Iphone och Ipad. Det har varit många turer fram och tillbaka vid det här laget och bland annat så har Apple vägrat betala Qualcomm den licensavgift man vill ha för nyttjandet av patenten. Apples argument är att Qualcomm vill ha oskäligt mycket pengar för att låta Apple använda patenten, och parterna tycks bara glida allt längre isär.

Vill ha totalförbud

Nu hårdnar striden ett snäpp, då Qualcomm lämnat in en formell begäran till den amerikanska handelskammaren med önskemål om ett förbud mot all Iphone-försäljning i USA. Förbudet ska enligt Qualcomm helst inte enbart omfatta nyproducerade enheter, utan även enheter som redan finns i lager men inte är sålda. Qualcomm menar i sin begäran att företagets innovationer står att finna i varje Iphone-modell och att det handlar om ”mycket mer än bara modemteknologi och mobila standarder”. 

Väntad vändning

Enligt flera bedömare är Qualcomms begäran en väntad vändning i den bittra striden mellan de två giganterna, inte minst till följd av att Apple tidigare stämt Qualcomm, vars verksamhet man menar bryter mot konkurrenslagstiftningen. Apple har hävdat att man mer eller mindre är tvungna att vända sig till Qualcomm för modemteknologi, eftersom företaget har näst intill monopol på marknaden. 

Källa