Annons

IT-jättarnas mobilstrid fortsätter

Qualcomm vill stoppa Iphone-import till USA

Qualcomm sägs vilja försöka stoppa importen av Iphone till USA.

Chippjätten Qualcomm ligger sedan en tid tillbaka i fejd med Apple rörande patentroyalties. De båda företagen har stämt varandra i omgångar, och nu rapporterar Bloomberg att Qualcomm planerar att försöka förbjuda importen av Iphone-enheter till USA.

Publicerad Uppdaterad

Konflikten mellan Qualcomm och Apple började med att Apple stämde Qualcomm, som man ansåg hade använt felaktiga metoder för att öka sina royalty-intäkter baserade på patent. Bland annat vände sig Apple mot att man ska ha tvingats välja Qualcomm-chipp till sina mobila enheter för att få rabatt på patentavgifterna. Dessutom ska Apples underleverantörer ha fått betala royalties, vilket enligt Apple innebar att Qualcomm fick dubbelt betalt för samma sak. Qualcomm har å sin sida stämt Apple för att man påstås ha gjort deras chipp medvetet långsamma, för att de inte skulle skilja sig från Intels chipp.

Slutade betala

Apple slutade för en tid sedan helt enkelt betala royalties till Qualcomm. Detta i väntan på ett domstolsbeslut kring ärendet. Den saken föll förstås inte i god jord hos Qualcomm, som nu sägs vilja försöka stoppa importen av Iphone-enheter till USA. Apple är förvisso ett amerikanskt företag, men telefonerna monteras i Kina, vilket gör att de räknas som importerade. Qualcomm ska enligt uppgifterna redan ha kontaktat det amerikanska patentverket, som ska kunna hantera saken betydligt snabbare än domstolen. Om Qualcomm lyckas få till stånd ett importförbud mot Iphone innebär det självfallet ett enormt slag mot Apple rent ekonomiskt. 

Källa