Analytiker uppger

Qualcomms nya fingeravtrycks-läsare ännu långt borta

Den fingeravtrycks-läsare under skärmglaset från Qualcomm som offentliggjordes förra veckan har fortarande långt kvar till massproduktion. Det hävdar en framstående analytiker.

Publicerad Uppdaterad

Det var onekligen lite av en skräll att kinesiska Vivo blev först med en fingeravtrycks-läsare under skärmglaset. Många hade trott att Samsung eller Apple skulle hinna före, men så blev det inte. Det var i samband med MWC Shanghai förra veckan som en modifierad variant av en Vivo-smartphone med den eftertraktade finessen visades upp. Och det var Qualcomm som låg bakom tekniken. Spekulationerna tog genast fart. För hade Qualcomm nu äntligen fått till den här bevisligen kluriga lösningen, så borde det ju rimligtvis inte dröja innan vi är överösta av smartphones med fingeravtrycks-läsare integrerade i skärmarna. Rykten om dylika fingeravtrycks-läsare i både Samsug Galaxy Note 8 och Apples  Iphone 8 såg plötsligt ut att kunna vara rimliga. Not so fast! Nu kommer nämligen uppgifter om att tekniken är långt ifrån färdigutvecklad.

Finns inte ens en tidsplan

Det är den ofta mycket välunderrättade analytikern Ming-Chi Kuo vid analysfirman KGI Securities som hävdar att massproduktion av fingeravtrycks-läsarna fortfarande är mycket långt borta. Enligt Kuo är den lösning som visades upp i samband med MWC Shanghai ”en förbättring, men inte perfekt”. Bland annat är responstiden alldeles för lång, och dessutom fungerar tekniken inte särskilt bra med dagens tjocka skärmglas. Innan tunnare skärmglas med mer flexibilitet har blivit verklighet, lär vi således inte se någon bredare lansering av fingeravtrycks-konceptet, menar Kuo. Och det ska inte ens finnas någon tidsplan för en större utrullning. 

Konsumenterna nöjda ändå

En annan aspekt av det hela är att konsumenterna inte tycks ha något större problem med fingeravtrycks-sensorer på baksidan av sina telefoner. Och så länge vi konsumenter nöjer oss, så finns förstås inget incitament för tillverkarna att stressa fram en alternativ lösning. De intensiva rykten som gjort gällande att Apple har en lösning för skärmintegrerat Touch ID på gång med Iphone 8 kan därmed förstås ifrågasättas. Men Ming-Chi Kuo har tidigare bland annat varit inne på att Apple möjligen kan skippa den lösningen helt till förmån för andra biometriska autentiseringslösningar. Alternativt, så har man tagit fram en egen lösning. 

Källa