Annons

Anledningar att skaffa klocka

Är Apple Watch bra för dig?

Skulle Apple Watch kunna hjälpa dig? Vi har kollat på några möjliga scenarier och ger dig svar.

Publicerad Uppdaterad

Om mobiltelefonen är en relativt mogen produkt så gäller det motsatta för den smarta klockan. Många pratar om armband och smarta klockor, men både användare och tillverkarna själva undersöker de bästa användningsområdena. Även apputvecklare undersöker fortfarande vilka användningsområden som finns där den smarta klockan kan förenkal och göra skillnad. Varför är du intresserad av en smart klocka och passar Apple Watch dig? Läs vidare under de följande rubrikerna för att se hur Apple Watch kan uppfylla dina önskemål.  

Träning
Under gympasset eller joggingrundan tillför Apple Watch ganska lite värde på egen hand. Eftersom den saknar egen gps måste du ha med dig telefonen för att få joggingrundan utritad på en karta. På gymmet ger förmodligen apparaterna du använder där mer detaljerad information än Apple Watch kan bidra med. Mest användbar information från Apple Watch får du om hur mycket du rör dig i vardagen, det vi inte ser som träning.

Kommunicera mer effektivt
Att ringa och ta emot samtal direkt i Apple Watch är lönlöst eftersom ljudet är så dåligt. Sms och Imessage fungerar bra att svara på via förinlagda svarsmeddelanden, men Siri till trots så är längre svar svåra att få till. Bland annat för att röstigenkänningen är långsam och inte alltid korrekt. E-post kan du i den inbyggda appen bara läsa och inte svara på. Överlag är kommunikationen mellan klocka och telefon långsam och det tar tid att starta appar, så att spara tid med Apple Watch är svårt. Ofta sparar du tvärt om tid genom att istället plocka upp telefonen.

Ha kul
Det finns en del spel till Apple Watch, men liksom övriga appar är de beroende av telefonen och att de spel som finns och fungerar i klockan är mer av typen enkla ordlekar. Eftersom telefonen ändå alltid måste vara med så erbjuder telefonen en överlägsen upplevelse för den som vill döda lite tid.

Bli mindre telefonberoende
En av de uttalade användningsområdena för Apple Watch är att du ska slippa ta upp och titta på telefonen lika ofta. I klockan får du notiser som annars kommer upp på telefonen, du kan svara på meddelanden och ta samtal. Telefonen måste dock vara i närheten, för utan telefonen igång blir Apple Watch nästan värdelös. 

Veta exakt vad klockan är
Visst är det praktiskt att ha aktuell tid på handleden och faktum är att Apple Watch ska visa tiden exakt. Under presentationen av klockan meddelade Tim Cook att klockan har en felmarginal på plus minus 50 millisekunder, vilket å andra sidan många andra klockor också har. Apple Watch kan ändra tiden när du passerar en tidszongräns, precis som Iphone gör. 

Lämna mobilen hemma
Det är ytterst få funktioner i Apple Watch som fungerar när du inte har telefonen tillgänglig. Har du i förväg laddat in musik i klockan (upp till 2 GB) kan du spela musik från den direkt till ett par trådlösa bluetoothhörlurar. Vi har fått det att fungera, men först efter flera försök med flera olika hörlurar så funktionen verkar rätt så buggig.
Pulsmätningen och träningsappen fungerar också utan klocka så vill du ut och promenera eller jogga kan den räkna steg och puls. För gps krävs dock att du har telefonen med dig.

Se hur du sover
Batteritiden i Apple Watch gör att du gör klokast att lägga den på laddning under natten och alltså inte ha den på när du sover. 
Apple Watch har inte några funktioner för att mäta din sömnkvalitet, annat än att den mäter din puls. När vi haft klockan på under natten så har den tvärt om varit mer till besvär. Med ett väckningsalarm inställt klockan 06 envisades klockan med att säga “Det är dags att stå upp” strax innan 04 på natten. 

Vårt omfattande test av Apple Watch hittar du i sin helhet här.