Skatteproblem

Räd mot Google i Paris

Foto: Google

Fransk polis gjorde på tisdagsmorgonen en räd mot Googles franska huvudkontor. Anledningen är att Google misstänks för skatteflykt.

Publicerad Uppdaterad

Det var klockan fem på tisdagsmorgonen som polisen slog till mot Googles kontor i Paris, enligt SVT.se. Ett hundratals tjänstemän, inklusive personal från den franska skattemyndigheten och den franska motsvarigheten till ekobrottsmyndigheten, deltog i räden. 

Den franska huvudstadstidningen Le Parisien säger att den bakomliggande anledningen till polisinsatsen är att Google misstänks för omfattande skatteflykt. 

”Vi respekterar den franska lagstiftningen och samarbetar fullt ut med myndigheterna för att svara på deras frågor”, säger Google i ett uttalande enligt Le Parisien. 

Det är inte första gången de franska myndigheternas uppmärksamhet riktas mot Google. I juni 2011 genomförde myndigheterna en genomsökning av Googles Paris-kontor, enligt Le Figaro. Då konstaterades det att företaget redovisade merparten av sin försäljning i Irland. Där är vinstskatten är lägre än i Frankrike. Det är också anledningen bakom den senaste räden. 

”Dessa genomsökningar är resultatet av en preliminär undersökning som öppnades 16:e juni 2015 kring grovt skattebedrägeri och organiserad pengatvätt, och en följd av en anmälan från de franska finansmyndigheterna”, säger den franska åklagarmyndigheten i ett uttalande till Associated Press enligt The Verge. 

Källa