Annons

Googles egen surfplatta

Är det här Nexus 7?

Med bara några dagar kvar till utvecklarkonferensen Google I/O kommer nya bilder och specifikationer på det som uppges vara Googles första surfplatta i Nexus-serien.

Publicerad Uppdaterad

Informationen om Googles Nexus-platta ska enligt Gizmodo Australia komma från ett internt utbildningsmaterial där den nya surfplattan beskrivs.

Av materialet framgår att plattan, precis som det spekulerats i, tillverkas av Asus på uppdrag av Google. Den 7 tum stora plattan kommer att kallas Nexus 7 och alltså ingå i Googles Nexus-serie där man använder en så kallad vanilla-version av Android som tillverkarna, i det här fallet Asus, inte får modifiera på egen hand. 

Nexus 7 blir den första enheten som kommer att ha Android 4.1, även kallad Jelly Bean, redan från start.  Under skalet sitter en fyrkärnig Tegra 3-processor med klockfrekvensen 1,3 gigahertz. Ram-minnet ska vara 1 gigabyte stort och plattan ska tillverkas i två varianter med lagringsutrymme på 8 respektive 16 gigabyte.

Skärmen på 7 tum ska ha upplösningen 1280x800 och vara av typen IPS, vilket ska ge en betraktningsvinkel på 178 grader. 

Av bilderna att döma har Nexus 7 ingen kamera på baksidan och det finns heller ingen uppgift om det utan det talas enbart om en 1,2-megapixelkamera placerad på framsidan.

Batteriet uppges räcka för 9 timmars användande.

Priserna för de båda modellerna ska ha satts till 199 amerikanska dollar för 8 GB-versionen och 249 dollar för versionen med 16 gigabyte. Det motsvarar ungefär 1500 kronor respektive 1800 kronor. De prisnivåerna kan framstå som oväntat låga, men redan när de första uppgifterna började komma om en platta från Google talades det om att man skulle ta fram en billig produkt för att kunna konkurrera med Amazon Kindle. Det förekom även uppgifter om att den platta som Asus först föreslog att man skulle tillverkade valdes bort av Google för att priset skulle bli för högt.