Data från 4 000 Androidanvändare analyserad

Är ditt låsmönster tillräckligt svårt?

Många Androidägare använder alldeles för enkla inloggningsmönster, vilket ökar risken för att obehöriga kan knäcka dem. Det visar en ny studie.

Publicerad Uppdaterad

Bakom undersökningen står Marte Løge, som nyligen tog sin examen från Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim.

I sitt arbete har hon analyserat drygt 4 000 mönster som används till skärmlås på Androidenheter. Løge kommer bland annat fram till 77 procent av låsmönstren startade vid något av de fyra hörnen på skärmen. Av dessa började började dessutom hela 44 procent från det övre vänstra hörnet.

Den genomsnittliga mängden punkter - eller noder - som används till låsmönstren är fem, vilket gör att antalet möjliga kombinationer är begränsade till 7 152 stycken. Det kan jämföras med mönsterfigurer som består av åtta eller nio noder, med 140 000 möjliga kombinationer.

Tio procent av låsmönstren hade dessutom formen av en bokstav, oftast första initialen i namnet på användarens barn eller partner.

Ett lyckat lösenord, enligt Løge, använder ett högt antal noder och ett komplext mönster med linjer som korsar varandra. Viktigt är också att avaktivera funktionen "Gör mönster synligt" för att ingen ska kunna uppfatta mönstret medan du skriver in det.

Källa