Chatt

Redaktionen svarade på Android-frågor

Mobilredaktionen har svarat på frågor från Mobils läsare. Möjligheterna att uppdatera till nuvarande eller kommande versioner av Android var temat för många av frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Sony Xperia Sola: När börjar andra än elgiganten sälja Sony Xperia Sola? Tror du sjuker mycket i pris då när andra får sälja den?

Erik: Jag tror inte att det är några stora prissänkningar på gång, men redan nu ser jag att den finns att köpa på nån sajt som heter Bazula och direkt i Sony Mobiles egen webbshop.

Android vs. Symbian Belle Vad är fördelarna och nackdelarna med Android gentemot Symbian Belle?

Erik: Största skillnaden är nog på appsidan, att utbudet för Android är större. Men personligen tycker jag att översikten i menyer och inställningar, e-posthantering och webbläsare är betydligt bättre i Android än i Symbian. 

Robert Kommer ni att göra ett jämförande test mellan kamerorna på Galaxy SIII, One X och Xperia S?

Erik: Japp!

Vincent Hej! Kommer Android 5.0 komma till S3?

Henrik: Ja, det vore konstigt om inte Samsung så småningom uppdaterar S3 till Android 5.0, med tanke på att telefonen har släppts så kort tid innan Android 5.0 kommer (om nu 5.0 lanseras i slutet av juni som förväntat).

Alfred Kommer Galaxy Nexus få jelly bean?

Henrik: Ja, det kan man räkna med. Google väntas visa upp Jelly Bean i slutet av juni, och troligen kommer man att presentera en eller flera Nexus-enheter då. Sen brukar det dröja ett tag innan den närmast föregående Nexus-mobilen får uppdateringen så en gissning är att det blir i augusti eller september.

hassan kommer htc one x få jelly bean? om inte kommer det uppdateringar snart?

Daniel: Med tanke på att Google inte ens visat upp Jelly Bean, än mindre berättat vilka systemkrav den versionen innebär, så har HTC av naturliga skäl inte sagt något om det och ingen övrig info finns att tillgå heller

pelleb Vid filminspelning är min Desire S helt värdelös när det gäller ljudet är detta en OS grej som kommer att bli bättre när vi får ICS uppgraderingen?

Daniel: Vad menas med "helt värdelös"? beroende på vad det är för typ av fel kan det vara en mjukvarubugg, men det kan lika gärna bero på defekt hårdvara i din telefon

Chriiis Finns det något sett att betala appar på google play utan att uppge kortnr, typ går det att använda paypal eller liknande

Henrik: I Sverige är det kort som gäller i Google Play, även om man via vissa internetbanker kan använda en tjänst som gör att man inte behöver uppge numret till det fysiska kortet. Däremot finns andra app-butiker, som exempelvis Appland, där man kan hitta en hel del av de vanliga apparna och där man kan betala på andra sätt.

phonegeek kommer de någon ny uppdatering till samsung galaxy s2?

Henrik: Om jag ska spekulera så tror jag inte att Samsung kommer släppa någon större uppdatering utöver den ICS-uppgradering som man släppte tidigare i våras. Däremot kan det säkert komma mindre uppdateringar framöver. 

Mobil Hallå! Om jag låser upp en operatörslåst mobil har jag då gjort en så kallad rootning? Jag undrar för jag vill inte göra min mobil mindra säker, har hört att rootar man en mobil tar man bort viktiga säkerhets funktioner. Så ifall jag låser upp min operatörslåsta mobil, gör jag då den mindra säker?

Erik: Nej rootning och operatörsupplåsning är två olika saker.Däremot kan du kanske behöva roota din telefon för att kunna låsa upp den, jag har aldrig låst upp en Android själv på det sättet.

Andreas Hej. Vilken Android-lur har, i dagsläget, den bästa kameran?

Erik: Utan att ha jämfört alla på samma villkor i ett jämförande test skulle jag gissa på att Sony Xperia S är bäst.

Palmis Hejsan! Detta är egentligen inte en fråga som direkt rör android men jag undrar hur det kan komma sig att Iphone/Ipad har kunnat implementera "notification bar" i deras modeller utan en stämning från Google som följd? Har för mig att jag hört någonstans att ni faktiskt har ansökt om patent. Hur kommer det sig att Apple då fortfarande kan använda lösningen i sina mobiler utan några konsekvenser?

Henrik: Det är väl egentligen en fråga för Google och inte för oss, efterom "vi" inte har ansökt om några patent alls. :) Men allmänt tror jag att tillverkarna faktiskt försöker välja sina strider och inte stämmer varandra för precis allt som kan tänkas, även om det kan verka som att man tar varje tillfälle som bjuds att bråka med varandra om patent. 

Claes: Enligt Samsung kommer Galaxy Note 10.1 att komma 12 juli. Tror du att ni kommer att få en ex innan så ni har en recension klar innan/eller runt det datumet?

Henrik: Ja, det tror och hoppas vi så klart, men det finns alltid en liten osäkerhet om när tillverkarnas testexemplar dyker upp.

Hur länge: Hur länge har företag ensamrätt att sälja mobiler? Comviq säljer en android från tillverkaren Alacel för 1500 kr. Den verkar vara lika prisvärd som den första zte blade var när den kom. Den är låst till comviq och jag vill inte ha comviq. Vet ni när andra företag börjar sälja den?

Erik: Jag har inte hört/sett några tecken på att den skulle säljas av andra operatörer eller olåst. 

Luckan Skall man köpa en mobil med Android 2.3? Går dessa uppgradera till version 4? Hur stor är skillnaden mellan versionerna?

Henrik: Hur stor skillnaden är beror först och främst på hur mycket tillverkaren kan och vill lägga till av det som 4.0 innehåller, men för en telefon som från början konstruerats för 2.3 är det inte alls säkert att skillnaden blir särskilt stor och vissa funktioner kan man få ändå genom att ladda ner appar för det. Om det överhuvudtaget kommer en uppdatering måste man kolla med de olika tillverkarna. Många tycker att 4.0 har en bättre menyn för aktiva appar, liksom sättet som notifieringar visas och hur de kan tas bort en och en. Standardwebbläsaren ska också vara bättre (men här känns Chrome for Android som en klart större förbättring, men det är en app som bara kan installeras på 4.0-enheter)

Markus C Är sugen på en Samsung Galaxy S3, men är inte alls förtjust i Samsungs Touch Wiz, kan man ladda in teman eller annat så får interfacet att inte se ut som det där fula/tråkiga touch Wiz? Gillar mer Sens (htc).

Henrik: Det finns ett antal så kallade Launchers med olika teman som gör att man kan anpassa stora delar av gränsnittet (om än inte allt ner i minsta detalj) utan att behöva roota telefonen eller flasha om mjukvaran Nu har Samsung dessutom släppt källkoden till S3 så vi lär få se en stor mängd inofficiella lösningar och funktioner. I Google Play finns launchers i alla möjliga stilar, inklusive Sense-inspirerade och vill man byta ut mjukvaran helt kan man hitta sådant bland annat på xda-developers, även om det nu till en början mest verkar handla om olika sätt att använda funktioner och utseende från S3 i andra mobiler 

Alcatel Är Alcatel en bra mobiltillverkare som man kan lita på?. Comviq säljer den för cirka 1500 kr, ska man våga köpa den. Är den mycket mobil för pengarna? Ska ni skriva göra en recension på den eller skriva något om den? Jag hoppas ni skriver något om den, så att man får lite mer kött på benen angående den här mobilen

Erik: Jag testar den för fullt och ja, Alcatel kan man lita på. Framförallt kan man ju lita på Google och Android, eftersom det är ett så etablerat varumärke.

Operatörslåsta mobiler Hallå! Har frågor angående operatörslåsta mobiler. 1 Är det olagligt eller bryter det mot någon regel att låsa upp mobilen? 2. Finns det några nackdelar med att låsa upp mobilen? 3. Kan mobilen sluta att fungera eller fungera sämre när jag låser upp den?. 4. Kan den sluta att fungera eller fungera sämre efter en längre tid (typ ett år senare) ifall jag låser upp en mobil. 5 Täcker garantin ifall den går slutar fungera eller fungerar sämre när jag låser upp? 6. Ifall jag låser upp min opertörslåsta mobil och den går sönder pga av ett fabrikatsfel, har jag då någon garanti?. 7 Tar jag bort några säkertsfunktioner, blir min mobil mindre säker ifall jag låser upp operatörslåset?.

Erik: Det där beror lite på operatör och mobil, men jag försöker svara någorlunda generellt. 1: Olagligt är det inte, du har köpt mobilen så du får göra vad du vill med den. Däremot har du förmodligen köpt telefonen med en bindningstid på abonnemanget och det måste du ju fortfarande betala för att fullgöra avtalsåtagandet. 2. Operatören kan låsa upp telefonen efter avtalstiden. Väljer du att göra det på något annat sätt än på det officiella sättet kan det möjligen bli problem, men det beror på telefon och upplåsningssätt. 3. Se 2. 4. Nej det skulle jag inte säga. 5. Beror på hur du låst upp, och om du kan återställa telefonen. 6 och 7: se 5. 

Malte89: Jag ska sälja min iPhone och köpa en ny smartphone, det står mellan SGS2 och SGS3... Tror du att SGS2 snabbhet räcker i några år eller ska jag ta en SGS3? Klarar SGS2 alla grafikkrävandespel och allt fungerar smidigt? Dessutom tror jag att SGS3 är för stor? Tack för en jättebra tidning! :)

Henrik: Tack själv. Om du tänker dig att behålla telefonen några år skulle jag nog satsa på S3 även om den är dyrare. Det kommer nog att dröja innan S2 känns direkt långsam men med tanke på Android-uppdateringar och den större skärmen tror jag du känner dig mer nöjd med S3 på sikt, eftersom det är en prestanda-mobil som du vill ha. Om du kommer tycka att den är för stor eller inte är svårt att säga, men vill man kunna använda den med en hand så kanske man ska välja en mindre modell.

Alcatel One Touch 995 recension: Hej ska ni göra en recension på Alcatel One Touch 995. Om ni ska göra det, när kommer recensionen då? På ett ungefär, 1 vecka, 1 månad, ett halv år ?

Erik: Hej, jag håller precis på att skriva en sådan recension. Första intrycket är att det är en billig Android där man inte gjort allt för många kompromisser trots att priset är lågt. Den verkar bra, men jag ska hårdgranska den lite mer innan jag ger ett slutgiltigt omdöme. Test i kommande nummer av tidningen och på webben inom kort.

Petter: Vad tycker du om fristående markets som tex Appland?

Henrik: Det är bra med alternativ. Är personligen ingen anhängare av förhandsgranskning men för vissa grupper kan det både kännas tryggt och fylla en funktion att någon annan går igenom apparna i förväg.

Dripdrop: Vilka Androider är det som bjuder på utrymme i Dropbox eller liknande ljänster?

Erik: HTC började med att erbjuda 23 GB extra till den som köper en telefon med Sense 4, alltså One X, One S eller One V och Samsung erbjuder 50 GB till den som köpt Galaxy S3.

Fortfarande på Desire: Kommer det komma någon SGIII med mer än 16GB minne till Sverige?

Henrik: Det verkar inte finnas några planer på det från Samsungs sida på det så det är inte troligt, men inte heller omöjligt att man ändrar sig om man märker att efterfrågan är stor.