Etch-a-sketch

ReMarkable: Plattan för folk som hatar plattor

Norska ReMarkable är en läsplatta som lovar äkta papperskänsla och få störande funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Ska bara skriva upp en sak på den delade inköpslistan. Kolla, notifieringar! En kvart senare grälar man med nån på Facebook och inköpslistan är tom. Känner du igen dig i scenariot, och kanske till och med skyr elektroniken delvis därför kan norska ReMarkable vara något. Gillar du känslan av att skriva på papper bättre än skärm kan den också vara något.

Central i ReMarkable är e-pappersskärmen som med företagets egen teknik har fått rekordlåg fördröjning, vilket annars har varit e-pappersskärmarnas svaghet. Med den medföljande pennan ska du nu kunna skriva och rita på skärmen med bara 55 millisekunders fördröjning. Tekniken kallas Canvas Display och är utvecklad i samarbete med E Ink, en av världens största utvecklare av e-pappersskärmar.

Man har också tänkt på känslan av att skriva på papper, och både skärm och penna ska bjuda på friktion som ger en känsla närmare papper än vanlig pekskärm. Plattan ska för övrigt inte innehålla ett spår av glas i konstruktionen, och därför inte gå att spräcka i första taget. Pennan ska fungera utan något batteri, konfigurationsförfarande eller hopparning, men ska ändå ha 2048 nivåer av tryckkänslighet och känna skillnad på om du håller pennan rakt mot underlaget eller lutar den.

Förutom att skriva och rita på plattan ska du förstås kunna ladda in dokument och böcker. 100 000 sidor ska minnet på 8 gigabyte räcka till, och alltihop backas upp mot en molntjänst via wifi som företaget står för. Än så länge anger man att man stödjer formaten PDF och ePUB men man säger att fler format kommer att stödjas.

I övrigt skäms man inte för att det är klent med funktioner. Man skryter tvärtom med att vara världens funktionsfattigaste platta, för den som uppskattar att papper inte försöker påminna en om massa saker. Räkna inte med att kunna surfa på Internet eller se på Netflix på den, alltså. Att plattan har 512 MB RAM, har ett egenutvecklat operativsystem baserat på Linux, eller drivs av en 1 GHz Arm A9-processor är därför inte särskilt intressant så länge man klarar av att hålla sina löften om låg latens på skärmen.

Skärmen är på 10,3 tum med upplösningen 1872 x 1404 pixel. Formatet ska vara nätt, med en tjocklek på 6,7 mm och en vikt på 350 g.

Vi skriver ska, för plattan finns förstås bara i prototyp än så länge. Säljstart är planerad till nästa sommar, och den som är beredd att ta en risk mot att få ett fördelaktigt pris kan nu förbeställa den för 379 dollar (cirka 3500 kronor). För detta får du själva plattan, pennan och ett fodral.

Vi hoppas så klart att denna originella produkt blir verklighet, och inte dras med förseningar i utvecklingsprocessen, och ser fram emot att få testa den när den börjar säljas.

Källa

Typ: Läs- och skrivplatta med e-pappersskärm

Mått: 177 x 256 x 6,7 mm

Vikt: ca 350 g

Skärm: 10,3 tum, 1872 x 1404 pixel

Anslutning: Wifi

Batteri: 3000 mAh

Pris: 3500 kr vid förbeställning

I butk: Sommaren 2017