Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 1996

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 1996.

Publicerad:

5 jan 2016 - 16:00

Uppdaterad:

5 jan 2016 - 16:00

Test
Motorola Startac: Världens minsta!
Amerikanska Motorola har haft några kämpiga år på den europeiska mobilmarknaden, inte minst i Sverige där den ena modellen efter den andra gått praktiskt taget spårlöst förbi.


Nu lär dock Motorola få nöjet att bli tillverkaren på allas läppar. Anledningen stavas Startac. 

Konstruktörerna har inte gjort det lätt för sig. Tvärtemot vad man kan tro använder Startac stort SIM-kort. Ändå är formatet förbluffande behändigt. Mobil har som första svenska tidning testat telefonen för att utröna om världens minsta också är världens bästa. Den tilldelas testlagets hösta betyg, men man påpekar ändå en del svagheter. SIM-kortet sticks i underifrån vilket tidigare har visat sig vara en smidig men känslig konstruktion. Värre är att chassit fortfarande görs av den pappiga, hårda plasttypen som hängt med genom hela Microtac-serien. Man sätter alltså ett frågetecken för tåligheten, men så länge tappen uteblir är Startac en väldigt trevlig bekantskap. Motorola Startac sätter en ny standard för ficktelefoner, men det blir inget billigt nöje att bära den. Vid testtillfället vill Motorola inte uppge någon prisuppgift, men ryktet säger att telefonen i det utförande Mobil får testa den, med bältesclip och snabbladdare, får ett pris runt 10 000 kr. 

Fakta:
Mått: 60 × 99 × 23 mm
SIM-kort: Stort
Antenn: Utdragbar
Övrigt: Inbyggd vibrationssignal

Nyhet

Nokia 9000 Communicator: Allt i ett
Det är kanske en något braskande beskrivning, men det här är telefonen som kan allt.


När Mobils testlag ska genomföra det första samtalet med Nokia 9000 Communicator går det inte så bra. Ljudet låter svagt och mottagaren klagar på att det hörs dåligt. Telefonen är tung också. Det tar några sekunder för testarna att upptäcka att högtalare och mikrofon sitter på telefonens baksida och mycket riktigt, när man vänt på telefonen hörs det betydligt bättre. När man sedan viker upp telefonen på mitten förstår man det enorma intresse som den här produkten väckt. Här döljs en fickdator med mycket bra LCD-skärm som visar gråsvart text mot grön botten. I botten finns tangentbordet, med ÅÄÖ och en föredömligt bra disponering av knapparna. Det finns ett antal funktionsknappar och den som kommer att användas mest är säkert, enligt testaren Johan Beer, Fax-knappen. För att ta emot och sända fax krävs förstås ett GSM-abonnemang med faxtjänst. Helst ska man även ha ett nummer med faxbrevlåda, för annars kan Communicator bara ta emot fax när den är påslagen. Mottagna fax kan till och med roteras 90 grader om de sänts på tvären och därför är svåra att läsa. 

Datorn startar när den öppnas, men eftersom det inte finns någon av-knapp måste batteriet tas ut när den hängt sig. 

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Jubileum

  Under de senaste veckorna har vi tittat på hur mobilvärlden och tidningen mobil har förändrats under de senaste 20 åren. Här hittar du sammanfattningen.

  2 feb 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2015.

  1 feb 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2014.

  29 jan 2016 - 16:01

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2013.

  28 jan 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2012.

  27 jan 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2011.

  26 jan 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2010.

  25 jan 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2009.

  22 jan 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2008.

  21 jan 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2007.

  20 jan 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2006.

  19 jan 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2005.

  18 jan 2016 - 16:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!