Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2007

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2007.

Publicerad:

20 jan 2016 - 16:00

Uppdaterad:

25 jan 2016 - 14:59

Test
Iphone är här – utan knappar
Efter flera års rykten lanserades den och Mobil var på plats i San Francisco.


Som telefon utmärker sig Iphone genom att nästan helt sakna knappar. Istället styr man alla telefonens funktioner genom att använda fingret på den tryckkänsliga skärmen som täcker framsidan av telefonen. Telefonen kör en nedbantad version av Apples operativsystem OS X där man bantat bort allt som är rent datorrelaterat. Några egna program ska dock inte gå att ladda in. Det tillåter inte Apple.
Iphone presenterades som tre maskiner i en. Det var telefon, internetenhet och Ipod. Det här innebär att du kan läsa och skicka e-post, surfa på fullstora webbsidor och lyssna på musik samt givetvis ringa. Operativsystemet tycks väl anpassat för musik och filmvisning, och bilder, musik och film kan du synka från datorn till telefonen via Apples program Itunes. I telefonen bläddrar du, istället för med rullhjul som i Ipod, i musiken genom att dra med fingret över skärmen. Skärmen i Iphone är en högupplöst skärm på 3,5 tum och kameran är på två megapixel. När man tagit en bild kan man zooma in och ut i den genom att dra ihop eller isär fingrarna på skärmen. På samma sätt zoomar man in och ut i kartorna från Google Maps. I USA säljs ­Iphone endast med operatören Cingular/AT&T. Telefonen är en GSM-modell utan 3G. 

Fakta:
Typ: GSM-mobil med fyrband, EDGE, wifi och bluetooth
Kamera: 2 megapixel, ingen fotolampa eller autofokus
Lagringsminne: 4 eller 8 GB
Pris: 499 dollar i USA, släpptes aldrig i Sverige

Nyhet
Nokia N95: Har allt
Supermobilen har turbo-3G och kan spela både musik och film. Den är utrustad med videokamera och stereo­högtalare, tar bilder i fem megapixel, är smartphone och kan mer därtill.

Att visa upp en telefon med många funktioner är en sak. Att verkligen leverera dessa funktioner i en välfungerande helhet kräver betydligt mer, men Nokia N95 uppfyller när vi testar den de högt ställda förväntningarna. En av de stora nyheterna i Nokia N95 är att den har inbyggd GPS och därmed behöver man alltså inte en separat GPS-enhet som man tvingas ansluta via bluetooth.
Kameran är en annan stor nyhet i N95 och det handlar om den bästa kameran man kan hitta i en mobiltelefon idag. Fem megapixel låter imponerande, men framförallt ger den bättre kontrast än den tidigare kameramästaren Sony Ericsson K800. När det gäller webbsurfning sitter Nokias Minimap-webbläsare inbyggd i N95. Både vanliga webbsidor och mobilanpassade sidor visas bra och skärmen kan växlas till liggande läge om man vill ha bred bild vid surfningen.
Musikspelaren öppnar man enklast genom att skjuta telefonen åt sidan. Skjut åt ena sidan så visas knappsatsen och skjut undan skärmen åt andra sidan så kommer musik- och mediaknapparna fram. Nokia själva marknadsför N95 som en multimediadator. En del barnsjukdomar hittar vi i Nokia N95, men uppdaterad mjukvara ska komma.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Jubileum

  Under de senaste veckorna har vi tittat på hur mobilvärlden och tidningen mobil har förändrats under de senaste 20 åren. Här hittar du sammanfattningen.

  2 feb 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2015.

  1 feb 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2014.

  29 jan 2016 - 16:01

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2013.

  28 jan 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2012.

  27 jan 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2011.

  26 jan 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2010.

  25 jan 2016 - 16:01
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2009.

  22 jan 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2008.

  21 jan 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2007.

  20 jan 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2006.

  19 jan 2016 - 16:00
 • Mobil firar 20 år

  Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2005.

  18 jan 2016 - 16:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!