Windroid? Androws?

Rockchip gör Windows av Android

Light Work OS är chiptillverkaren Rockchips egna tagning på Android, som lånar en hel del från Windows.

Publicerad Uppdaterad

Att ersätta ett operativsystem för datorer med Android eller Ios för mer seriöst arbete har försökts i olika utsträckning och i olika omgångar, men det har aldrig blivit riktigt bra. Nu tror sig Rockchip ha hittat en slags balansgång mellan det mobila operativsystemets lätthet och viktiga funktioner från Windows.

Deras variant på Android kallas Light Work OS och har Android 5.1 i botten, men lägger till Windowsfunktioner som att kunna köra appar i olika fönster och även en startmeny. Light Work OS ska introduceras på företagets egen surfplatta Pipo P9 (eller snarare en variant av den plattan då den redan finns på marknaden) som stoltserar med två gigabyte arbetsminne, 32 gigabyte lagring, 10,1 tum stor skärm med 1920x1200 pixel i upplösning och såklart Rockchips eget systemchip under huven.

Vän av ordning kanske kliar sig i huvudet och undrar varför de helt enkelt inte slänger in Windows på plattan direkt istället för att krångla, men då ska det nämnas att Windows och ARM-processorer inte direkt är bundisar (X86-arkitekturen är det som, åtminstone vanligtvis, används för Windows) och det är just sådana processorer som sitter på Rockchips systemchip.

Är det här en bra idé eller är det helt enkelt att gå över ån för vatten och sälja kon innan den mjölkats? Kommentarsfältet är ert.